Fajitas z wołowiną

    Fajitas z wołowiną

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Klasyczne meksykańskie danie: paski marynowanego mięsa, papryka i cebula. Najlepiej smakuje prosto z grilla. Nadaje się na rodzinny obiad i na elegancką kolację dla gości.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 1 łyżeczka chili
    • ¾ łyżeczki suszonego oregano
    • ¾ łyżeczki mielonej kolendry
    • czarny pieprz
    • 350 g polędwicy wołowej, okrojonej z tłuszczu
    • 2 duże cebule, pokrojone w grube plastry
    • 2 duże czerwone papryki, pokrojone w szerokie paski
    • 4 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • 4 pszenne tortille o średnicy 18 cm
    • 250 g liści sałaty rzymskiej, porwanych na kawałki
    • 4 łyżki naturalnego, niskotłuszczowego jogurtu z żywymi kulturami bakterii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wymieszać sok z limonki, chili, mieloną kolendrę i pieprz w średniej wielkości naczyniu.
    2. Włożyć mięso do płytkiej miseczki, polać 2 łyżkami mieszanki soku i przypraw. Obrócić, aby pokryło się nią z obu stron. Odstawić na czas grillowania warzyw.
    3. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Spryskać ruszt olejem w aerozolu albo rozprowadzić po nim trochę oliwy z oliwek. Ułożyć na ruszcie cebulę i paprykę (skórką do góry). Opiekać 10 minut, aż papryka się przypiecze, a cebula zrumieni. Wyjąć z opiekacza, odstawić. Kiedy warzywa ostygną na tyle, że będzie można wziąć je do ręki, obrać paprykę ze skórki i pokroić w grube plastry. Wrzucić warzywa do pozostałej mieszanki soku z przyprawami, dodać świeżą kolendrę. Wstrząsnąć, aby wszystko się wymieszało.
    4. Opiekać mięso przez 4 minuty z każdej strony (może być mocniej upieczone lub lekko krwiste). Odstawić na 5 minut, potem pokroić w cienkie plastry. Tortille opiekać po 15 sekund z każdej strony, aż lekko się zrumienią.
    5. Pokrojone mięso, warzywa, sałatę, jogurt i tortille ułożyć na półmiskach lub talerzach - każdy sam zawinie swoją tortillę.

    Inne propozycje

    • Zastąpmy polędwicę wołową 2 filetami z piersi kurczaka, bez skóry. Należy pokroić mięso w paski szerokości 1 cm i smażyć je 5 minut na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek. * • Można zastąpić czerwoną paprykę żółtą lub pomarańczową. * • Można także zamiast tortilli użyć do zawinięcia mięsa i warzyw dużych liści sałaty.

    Punkty dla zdrowia

    • Ta mieszanka warzyw zawiera ponad dwa razy więcej witaminy C, niż zalecana dzienna dawka. Witamina C to silny przeciwutleniacz, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega wielu chorobom. * • Uważa się, że oliwa z oliwek przyczynia się do rzadszego występowania chorób serca i udarów u mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Zastępowanie tłuszczów nasyconych oliwą z oliwek pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis