Eskalopki z indyka z sosem owocowym

    Eskalopki z indyka z sosem owocowym

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Latem wybór jagód jest ogromny, ale późną jesienią do dyspozycji mamy właściwie tylko żurawiny. Mają intensywnie czerwony kolor, więc są niezwykle dekoracyjne. Nie należy też zapominać, że są bardzo zdrowe.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 eskalopki z indyka (ok.115 g każda), przekrojone wzdłuż na połowy
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 125 ml niesolonego wywaru z kurczaka
    • Sos
    • 100 g świeżych lub mrożonych żurawin
    • 4 łyżki zagęszczonego soku jabłkowego
    • 2 łyżeczki miękkiego, ciemnego brązowego cukru
    • 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
    • ¼ łyżeczki pokruszonej suszonej papryczki chili
    • 115 g pokrojonego ananasa z puszki w naturalnej zalewie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Przygotować sos. Wymieszać w małym rondelku żurawiny, sok jabłkowy, brązowy cukier, skórkę z limonki i chili. Zagotować na średnim ogniu i gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż żurawiny popękają i zmienią kolor. Mieszając dodać kawałki ananasa. Tę mieszankę owocową można przygotować nawet 3 dni wcześniej i wstawić do lodówki. Zanim użyjemy jej do potrawy, należy ją wyjąć z lodówki i zaczekać, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej.
    2. Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Oprószyć mięso mąką kukurydzianą i smażyć minutę z każdej strony, aż się zrumieni i dobrze usmaży. Przenieść mięso na talerz, przykryć luźno folią aluminiową, żeby nie stygło.
    3. Wlać wywar na patelnię, zagotować mieszając. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę owoców z przyprawami, wymieszać. Podawać mięso polane sosem.

    Inne propozycje

    • Zamiast mięsa z indyka można użyć kurczaka lub wieprzowiny. * • Sok jabłkowy zastąpmy zagęszczonym sokiem pomarańczowym, a skórkę z limonki - pomarańczową.

    Punkty dla zdrowia

    • Specjaliści doradzają jedzenie owoców i warzyw pięć razy dziennie - dodawanie owoców do głównego dania to jedna z metod wprowadzania w życie tego zalecenia. * • Żurawiny zawierają mnóstwo witaminy C i innych silnych przeciwutleniaczy, a także zdrowego błonnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis