Eskalopki cielęce z sosem cytrynowo-czosnkowym

    Eskalopki cielęce z sosem cytrynowo-czosnkowym

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W tym przepisie używa się całej główki czosnku, który - po dłuższym pieczeniu - okazuje się wyjątkowo łagodny i słodki. Pieczony czosnek nadaje sosowi charakterystyczny, delikatny aromat.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos
    • 1 główka czosnku
    • 150 ml niesolonego wywaru z kurczaka
    • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • Mięso
    • 4 eskalopki cielęce (po 115 g każda)
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 1 cytryna, pokrojona w bardzo cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową i piec 45 minut, aż zmięknie (paczuszka powinna być miękka w dotyku). Kiedy czosnek wystygnie na tyle, że będzie go można wziąć do ręki, należy odciąć górną część główki, a następnie wycisnąć miękką zawartość do małego naczynia i rozgniatać, aż powstanie jednorodna pasta.
    2. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Mięso posmarować musztardą dijon. Na każdym kawałku mięsa ułożyć 3 plasterki cytryny. Opiekać mięso przez 2 minuty, żeby dobrze się upiekło. Przenieść na półmisek, przykryć folią.
    3. Wymieszać energicznie wywar i sok z cytryny z mąką kukurydzianą w małym rondelku. Mieszając dodać pastę z pieczonego czosnku. Zagotować na średnim ogniu, gotować minutę, aż sos lekko zgęstnieje. Polać mięso sosem i podawać.

    Inne propozycje

    • Pieczywo czosnkowe Pieczonym czosnkiem można posmarować kromki pełnoziarnistego chleba. * • Zamiast cielęciny można użyć mięsa z indyka lub wieprzowiny.

    Punkty dla zdrowia

    • Czosnek zawiera związki siarki, które chronią naczynia krwionośne przed odkładaniem się płytki miażdżycowej, która może prowadzić do zawałów i udarów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis