Doskonałe danie na początek jesieni - dziki ryż, orzechy i suszone owoce. Dziki ryż ma nieco orzechowy smak, więc połączenie go z orzechami to naprawdę ciekawy pomysł.
Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!
• Dziki ryż jest dość drogi - można więc wymieszać go pół na pół z długoziarnistym brązowym ryżem. Oba gatunki gotują się tak samo długo. * • Zamiast orzechów włoskich i żurawin można użyć migdałów i rodzynek albo sułtanek.
• Ryż gotowany w soku z marchewki jest nieco słodszy i zyskuje charakterystyczny kolor. Danie zawiera też więcej beta-karotenu. * • Co ciekawe, dziki ryż wcale nie jest ryżem. To nasiona przybrzeżnej rośliny wodnej Zizania aquatica, pochodzącej z zupełnie innej rodziny. Dziki ryż zawiera dużo białka, jest także bogatym źródłem potasu, cynku i witamin z grupy B.