Dziki ryż z orzechami

    Dziki ryż z orzechami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Doskonałe danie na początek jesieni - dziki ryż, orzechy i suszone owoce. Dziki ryż ma nieco orzechowy smak, więc połączenie go z orzechami to naprawdę ciekawy pomysł.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
    • 1 marchewka, przekrojona wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w cienkie plasterki
    • 160 g dzikiego ryżu
    • 350 ml soku z marchewki
    • 350 ml wody
    • pieprz
    • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
    • 4 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • 4 łyżki suszonych żurawin lub rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać oliwę w średniej wielkości teflonowym rondlu na małym ogniu. Wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć, często mieszając, około 7 minut, aż cebula zmięknie.
    2. Dodać łodygi selera i marchewkę, smażyć kolejne 5 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie.
    3. Dodać dziki ryż i wymieszać. Wlać sok z marchewki i wodę, dodać pieprz i tymianek. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować na wolnym ogniu około godziny, aż ryż będzie miękki (warto sprawdzić, czy nie jest gotowy już po 45 minutach).
    4. Uprażyć orzechy na małej patelni - prażyć je 5 minut, co chwilę mieszając, aż zrobią się chrupiące i zrumienią się. Tuż przed podaniem dodać do dzikiego ryżu orzechy i żurawiny, dokładnie wymieszać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Dziki ryż jest dość drogi - można więc wymieszać go pół na pół z długoziarnistym brązowym ryżem. Oba gatunki gotują się tak samo długo. * • Zamiast orzechów włoskich i żurawin można użyć migdałów i rodzynek albo sułtanek.

    Punkty dla zdrowia

    • Ryż gotowany w soku z marchewki jest nieco słodszy i zyskuje charakterystyczny kolor. Danie zawiera też więcej beta-karotenu. * • Co ciekawe, dziki ryż wcale nie jest ryżem. To nasiona przybrzeżnej rośliny wodnej Zizania aquatica, pochodzącej z zupełnie innej rodziny. Dziki ryż zawiera dużo białka, jest także bogatym źródłem potasu, cynku i witamin z grupy B.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis