Dynia nadziewana ryżem

    Dynia nadziewana ryżem

    1polubienie
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Małą dynię nadziejemy mieszanką białego i dzikiego ryżu, kasztanami, suszonymi żurawinami i mozzarellą. Nadają się do tego wszystkie drobne odmiany dyni, takie jak dynia zwyczajna, turbanowa i kabaczek żołędziowy, a także małe okazy dyni olbrzymiej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
    • 4 małe dynie dekoracyjne (ok. 750 g każda)
    • 185 g gotowanych kasztanów (z puszki lub opakowania próżniowego), grubo posiekanych
    • 75 g suszonych żurawin
    • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
    • 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 150 g sera mozzarellą, startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wsypać ryż do rondla, zalać 400 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut, aż ryż będzie ledwie miękki. Odlać wodę, której nie wchłonął.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dużym, ostrym nożem odkroić wierzch z każdej dyni na ¼ wysokości. Odłożyć “wieczka”, a pozostałe części dyni wydrążyć łyżką. W razie potrzeby okroić od spodu, by można je było ustawić. Nasypać do środka każdej soli i pieprzu i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfannie.
    3. Wymieszać w dużej misce ryż z kasztanami, żurawinami, cebulą, tymiankiem, natką pietruszki i serem mozzarella. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Nałożyć nadzienie ciasno do dyń, w taki sposób, by tworzyło kopczyk na wierzchu. Przykryć zachowanymi “wieczkami”. Piec 45 minut, aż miąższ będzie miękki (sprawdzić, nakłuwając czubkiem małego, ostrego nożyka). Podawać na gorąco.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zalety

    • Dynia zwyczajna to zimowa odmiana dyni, czyli taka, która dojrzała i stwardniała. Takie odmiany doskonale nadają się do przechowania, w odróżnieniu, na przykład, od cukinii, którą jada się niedojrzałą, wraz ze skórką. Dynia zwyczajna jest obfitym źródłem beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. * • Kasztany jadalne zawierają dużo skrobi, a za to mało tłuszczu - nawet 20 razy mniej niż niektóre orzechy. Są one też dobrym źródłem witaminy B1 i potasu oraz bardzo dobrym - błonnika. * • Suszone i świeże żurawiny dostarczają dużych ilości witaminy C. Leczą też stany zapalne dróg moczowych, na przykład zapalenie pęcherza. W Polsce żurawina rośnie dziko na torfowiskach.

    Inne propozycje

    • Zamiast małej dyni zwyczajnej można użyć dyni turbanowej lub kabaczka żołędziowego oraz drobnych okazów dyni olbrzymiej. Czas pieczenia wynosi od 45 do 60 minut, w zależności od odmiany dyni i jej wielkości. * • Ser mozzarella można zastąpić innym, na przykład gruyère. * • Papryka nadziewana ryżem z serem feta i sułtankami. Przekroić 2 duże czerwone papryki i 2 duże żółte papryki wzdłuż na połówki. Usunąć ogonki i gniazda nasienne. Przyrządzić nadzienie z ryżu jak w głównym przepisie, zastępując żurawiny sułtankami, a ser mozzarella startym serem feta. Nałożyć kopiaste porcje nadzienia do połówek papryk. Ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu i skropić sokiem z dużej pomarańczy wymieszanym z łyżką oliwy z oliwek extra virgin oraz doprawić pieprzem do smaku. Przykryć naczynie nasmarowaną folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piec około godziny, aż papryka zmięknie. Podawać na gorąco.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, C, E, wapń * ✓✓ B12, miedź, żelazo, potas, cynk * ✓ B6, kwas foliowy, niacyna

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis