Ryba jak marzenie - świeże filety z łososia pokryte pysznym kremowym sosem. Kolację dla czterech osób można przygotować już w 20 minut. A w dodatku będzie ona naprawdę zdrowa!
• Jeśli chcemy podać łososia na zimno, po ugotowaniu skropmy filety sokiem z cytryny, zawińmy w folię i schładzajmy co najmniej 2 godziny (albo do następnego dnia). Sos przygotujmy tuż przed podaniem. * • Na gorąco można podawać rybę z ryżem jaśminowym gotowanym na parze, wymieszanym z prażonymi migdałami, na zimno zaś - na liściach świeżej sałaty. Do tego - fasolka szparagowa z odrobiną winegretu i plastry melona.
• Mięso łososia zawiera głównie zdrowe tłuszcze, co nie zmienia faktu, że jest bardzo kaloryczne. Jeśli dusimy je zamiast smażyć, potrawa zawiera mniej kalorii, bo nie używamy dodatkowego tłuszczu do smażenia. * • Chudy serek homogenizowany zawiera bardzo mało tłuszczu, a przygotowany z niego sos jest gęsty i kremowy.