Duszony łosoś z sosem ogórkowo-koperkowym

    Duszony łosoś z sosem ogórkowo-koperkowym

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ryba jak marzenie - świeże filety z łososia pokryte pysznym kremowym sosem. Kolację dla czterech osób można przygotować już w 20 minut. A w dodatku będzie ona naprawdę zdrowa!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Łosoś
    • 230 ml wytrawnego białego wina albo niesolonego wywaru z kurczaka
    • 350 ml wody
    • 2 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
    • 8 ziarenek czarnego pieprzu
    • 4 filety z łososia (ok. 120 g każdy)
    • Sos
    • 180 ml chudego serka homogenizowanego
    • 50 g ogórka, obranego i pokrojonego w plasterki
    • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • pieprz
    • gałązki świeżego koperku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wlać wino i wodę na dużą teflonową patelnię, dodać cebulkę dymkę i ziarenka pieprzu, zamieszać. Ułożyć na patelni filety z łososia (pojedynczą warstwę). Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować na wolnym ogniu 6 minut, aż ryba nakłuta widelcem zacznie się dzielić na płatki.
    2. Przygotować sos. W średniej wielkości naczyniu wymieszać serek homogenizowany, ogórek, koperek, sok z cytryny i pieprz. Jeśli nie podajemy dania od razu - wstawić sos do lodówki.
    3. Ostrożnie przenieść filety na duży półmisek szeroką łopatką do ryb. Przybrać gałązkami świeżego koperku. Podawać na gorąco albo schłodzone, polane sosem.

    Inne propozycje

    • Jeśli chcemy podać łososia na zimno, po ugotowaniu skropmy filety sokiem z cytryny, zawińmy w folię i schładzajmy co najmniej 2 godziny (albo do następnego dnia). Sos przygotujmy tuż przed podaniem. * • Na gorąco można podawać rybę z ryżem jaśminowym gotowanym na parze, wymieszanym z prażonymi migdałami, na zimno zaś - na liściach świeżej sałaty. Do tego - fasolka szparagowa z odrobiną winegretu i plastry melona.

    Punkty dla zdrowia

    • Mięso łososia zawiera głównie zdrowe tłuszcze, co nie zmienia faktu, że jest bardzo kaloryczne. Jeśli dusimy je zamiast smażyć, potrawa zawiera mniej kalorii, bo nie używamy dodatkowego tłuszczu do smażenia. * • Chudy serek homogenizowany zawiera bardzo mało tłuszczu, a przygotowany z niego sos jest gęsty i kremowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis