Duszona kapusta z jabłkami i kminkiem

    Duszona kapusta z jabłkami i kminkiem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kapusta to chyba najbardziej uniwersalne warzywo. Można ją dusić, gotować na parze, gotować w wodzie i jeść na surowo. Ten przepis jest dość nietypowy - orzechy nadają daniu smak, a kminek… ostrość.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżeczki oleju roślinnego
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżeczka kminku
    • 450 g kapusty, pokrojonej w cienkie plastry
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 2 twarde czerwone jabłka, pokrojone w małą kostkę
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Olej rozgrzać na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i kminek. Smażyć około 5 minut, aż zmięknie.
    2. Dodać kapustę i ocet jabłkowy. Przykryć i gotować 4 minuty, aż kapusta zacznie mięknąć. Odkryć patelnię i zwiększyć ogień. Dodać jabłka i miód. Gotować 4-6 minut, często mieszając, aż jabłka nieco zmiękną, ale pozostaną twardawe, a większość płynu odparuje. Przełożyć do miski sałatkowej i ewentualnie posypać prażonymi orzechami włoskimi.

    Inne propozycje

    • Zamiast zwykłej, białej kapusty można użyć czerwonej. Gotuje się ją nieco dłużej. Nie wolno jednak gotować za długo (8-10 minut), bo powinna być krucha i chrupiąca. * • Zamiast jabłek można użyć gruszek - na przykład konferencji - pokrojonych w kostkę.

    Punkty dla zdrowia

    • Kapusta zawiera wiele ważnych substancji odżywczych, m.in. witaminy C i błonnika, a także bioflawonoidów i innych substancji o działaniu przeciwnowotworowym. * • Kminek należy do tej samej rodziny roślin co marchewka. Zawiera limonen - substancję, której przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis