Duszona baranina po grecku

    Duszona baranina po grecku

    1polubienie
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny udziec z jagnięciny z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu wspaniale nadaje się na niedzielny wystawny obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g udźca jagnięcego
    • 500 g małych młodych ziemniaków
    • 300 g szalotki
    • 12 ząbków czosnku
    • 1 duża cytryna
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 12 gałązek świeżego tymianku
    • 6 gałązek świeżego rozmarynu
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 200 g pomidorków koktajlowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Pokroić mięso na kawałki wielkości kęsa. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha i przekroić na pół. Obrać szalotkę i czosnek. Cytrynę pokroić na ćwiartki i każdą jeszcze na pół. Z 4 takich cząstek wycisnąć sok i zmieszać go z oliwą.
    2. Ułożyć mięso, ziemniaki i szalotkę w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny. Dodać cząstki cytryny (również te wyciśnięte), czosnek i połowę przygotowanych ziół. Mocno przyprawić solą i pieprzem.
    3. Szczelnie przykryć naczynie żaroodporne folią aluminiową. Wstawić do gorącego piekarnika i dusić około 45 minut. Umyć pomidorki koktajlowe cherry i przekroić je na pół. Zdjąć z naczynia folię aluminiową, wyjąć z potrawy gałązki ziół. Ułożyć połówki pomidorków i pozostałe zioła na wierzchu potrawy. Włożyć do piekarnika i dusić bez przykrycia jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Jeśli podczas duszenia nie powstało odpowiednio dużo sosu, należy wlać do naczynia żaroodpornego szklankę białego wytrawnego wina. Wstawić naczynie ponownie do piekarnika i krótko gotować. Potem wyjąć, przyprawić solą oraz pieprzem.

    Archeologia i…

    …ziemniaki w Ameryce Południowej są ze sobą ściśle powiązane. Na przykład w czasie wykopalisk w 1959 roku nad jeziorem Titicaca odkryto w prastarych ruinach dwanaście suszonych ziemniaków chuños. Ustalono, że pochodzą sprzed ponad 2000 lat. Najważniejszymi znaleziskami są jednak naczynia w kształcie ziemniaków, stanowiące wyposażenie grobów, oraz specyficzne narzędzia do uprawy i przetwarzania ziemniaków. * Dla Indian andyjskich ziemniaki nadal są podstawą wyżywienia. Czczą oni nie tylko wszechpotężną boginię Ziemi, lecz także mniejszą od niej boginię, która jest odpowiedzialna bezpośrednio za ziemniaki. Obie są symbolami płodności, woli życia i dobrego losu.

    Duszona jagnięcina z cukinią

    Zamiast pomidorków koktajlowych cherry użyć 2 małych cukinii i czerwonej papryki. Pokroić cukinię w grube plasterki, a paprykę na kawałki wielkości kęsa. Włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z mięsem, ziemniakami i szalotką. Skropić mieszaniną oliwy i soku cytrynowego. Dodać cząstki cytryny (także wyciśnięte), czosnek i połowę ziół. Przyprawić solą i pieprzem. Dalej postępować według 3. punktu przepisu. Do tej potrawy podajmy pomidory z mozzarellą jako przystawkę, a na deser lody waniliowe z gorącym sosem malinowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis