Kotleciki mielone z indyka

    Kotleciki mielone z indyka

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Nasz pomysł na wczesny, niedzielny obiad to kotlety z indyka. Przyrządzone z indyczej piersi i kilku nietypowych dodatków, zawierają mniej niż gram tłuszczu na porcję!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 450 g filetów z piersi indyka
    • 115 g ryżu brązowego lub basmati, ugotowanego
    • 4 łyżki przecieru z suszonych śliwek
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • ½ łyżeczki suszonej szałwii
    • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Pokroić mięso na dość duże kawałki, a następnie grubo je zmielić.
    2. Przełożyć zmielone mięso do miski. Dodać ryż, przecier ze śliwek, musztardę, szałwię i rozmaryn. Wymieszać.
    3. Uformować z masy 12 kotletów o średnicy około 5 cm.
    4. Patelnię grillową albo elektryczny grill spryskać olejem w aerozolu lub oliwą z oliwek. Rozgrzać do średniej temperatury.
    5. Ułożyć kotlety na patelni lub grillu, smażyć około 3 minuty z każdej strony, aż będą gotowe.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Można zaoszczędzić czas przygotowując hamburgery poprzedniego wieczoru. Gotowe należy ułożyć na talerzu, przykryć folią i włożyć do lodówki. Następnego dnia smażyć je z każdej strony o pół minuty dłużej niż podano w przepisie. * • Zamiast piersi indyka można użyć mielonej piersi z kurczaka lub chudej wieprzowiny.

    Punkty dla zdrowia

    • Przecier z suszonych śliwek jest bardzo zdrowy. W tym przepisie zastępuje tłuszcz. Można go także używać zamiast masła czy margaryny przy przygotowywaniu wypieków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis