Dolmady

    Dolmady

    1polubienie
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto zdrowsza wersja tych pysznych gołąbków z liści winorośli rodem z Grecji. Są one bogatsze w błonnik i substancje odżywcze dzięki użyciu brązowego ryżu zamiast białego. Nadzienie doprawione czosnkiem i świeżymi ziołami zawdzięcza rodzynkom lekką słodycz, a orzechom włoskim chrupkość.

    Składniki
    ilość porcji: 8 (24 gołąbki)

    • 200 g brązowego długoziarnistego ryżu
    • 24 duże liście winorośli w zalewie, odsączonych (ok. 115 g)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
    • 1 łyżka koperku, posiekanego
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 50 g rodzynków
    • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • cząstki cytryny
    • gałązki świeżego koperku, natki pietruszki lub mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Wrzucić ryż do rondla i wlać 600 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, przykryć szczelną pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu 30-40 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia.
    2. W czasie, gdy ryż się gotuje, odsączyć liście winorośli, przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    3. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, ale się nie przyrumieni. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, miętę, koperek, skórkę cytryny i rodzynki.
    4. Wrzucić orzechy na małą patelnię i uprażyć je na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż przyrumienią się lekko i zaczną wydawać silny zapach.
    5. Wrzucić uprażone orzechy do cebuli. Dodać ugotowany ryż i sok z cytryny (być może nie będzie potrzebny cały) oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać.
    6. Rozłożyć liście winorośli płasko na blacie. Nałożyć na środek każdego około 2 łyżki nadzienia. Złożyć na pół od strony ogonka, zawinąć boki i zrolować. Podobnie przygotować pozostałe gołąbki.
    7. Ułożyć gołąbki złączeniem do dołu w koszyku do gotowania na parze. Posmarować z wierzchu pozostałą łyżką oliwy. Przykryć i gotować 10-15 minut, aż będą bardzo gorące. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej, udekorowane cząstkami cytryny i gałązkami świeżych ziół.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zalety

    • Brązowy ryż ma usuniętą tylko zewnętrzną łuskę, dzięki czemu zachowuje wszystkie substancje odżywcze zawarte w zarodku i zewnętrznych warstwach ziarna. Porcja 100 g brązowego ryżu zawiera 1,9 g błonnika, w tej samej ilości białego ryżu jest go tylko 0,4 g. Jest też bogatszy od niego w witaminy z grupy B. * • Orzechy włoskie są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie kwas linolowy. Niedawne badania wskazują, że regularne spożywanie tych orzechów chroni przed zawałem. * • Rodzynki i sułtanki to suszone winogrona. Zawierają one mnóstwo cukru, głównie w postaci glukozy i fruktozy, a także dość sporo żelaza, potasu i błonnika.

    Inne propozycje

    • Gołąbki z kapusty. Użyć 12 dużych liści kapusty włoskiej zamiast liści winorośli. Wrzucić je na minutę do wrzątku, a potem zahartować pod strumieniem zimnej wody i wysuszyć papierowymi ręcznikami. Odkroić fragmenty głąba. Usmażyć cebulę i czosnek jak w głównym przepisie, dodać łyżkę świeżego tymianku, skórkę otartą z pomarańczy oraz po 50 g posiekanych suszonych morel i posiekanych uprażonych migdałów. Dodać ryż i sok z ½ pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć nadzienie w liście jak w głównym przepisie. Przyrządzić sos: wymieszać w rondlu 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin z drobno posiekaną cebulą, pokrojonymi pomidorami z puszki (ok. 400 g) i dusić 15-20 minut, aż cebula zmięknie, a sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, wlać do płytkiego naczynia żaroodpornego. Włożyć do sosu gołąbki (złączeniem w dół) i przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 25 minut.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ miedź, cynk * ✓✓✓ A, B1, C, kwas foliowy, wapń, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis