Dhal z kalafiorem i marchewką

    Dhal z kalafiorem i marchewką

    12polubień
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Dhal to jedna z podstawowych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie ma on konsystencję gęstego sosu. My dzięki dodaniu pokrojonych warzyw otrzymamy dość treściwe danie, świetne na wegetariański posiłek. Można dodać do tej potrawy inne warzywa, ale w małych kawałkach, żeby szybko się ugotowały.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 30 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 200 g żółtej soczewicy
    • 550 ml wywaru warzywnego
    • 100 g marchewki, pokrojonej w słupki
    • 170 g kalafiora, podzielonego na drobne różyczki
    • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać w rondlu olej na średnim ogniu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zacznie mięknąć. Dodać imbir i smażyć jeszcze 3 minuty.
    2. Dodać soczewicę i wymieszać starannie z cebulą. Wlać wywar, przykryć rondel i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić około 15 minut.
    3. Wrzucić marchewkę i kalafior. Przykryć rondel ponownie i dusić 12-15 minut, aż soczewica zmięknie, a marchewka i kalafior będą gotowe.
    4. Doprawić solą i pieprzem. Dodać listki kolendry oraz sok z cytryny i podawać natychmiast.

    Zalety

    • W odróżnieniu od większości warzyw, które są bardziej pożywne na surowo, wartość odżywcza marchewki podnosi się w trakcie obróbki cieplnej. * • Kalafior jest krewniakiem kapusty i jak ona należy do rodziny warzyw krzyżowych. Dostarcza organizmowi sporo witaminy C oraz błonnika, a także zawiera związki siarki, które chronią przed nowotworami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, selen * ✓✓ B6, C, E, miedź, żelazo, cynk * ✓✓ B1, kwas foliowy, niacyna, potas

    Inne propozycje

    • Pikantny dhal z grochu. Usmażyć cebulę, czosnek i imbir jak w głównym przepisie, dodając wraz z imbirem łyżkę łagodnego lub średnio pikantnego curry w proszku oraz drobno posiekaną czerwoną papryczkę chili. Wrzucić 200 g żółtego grochu w połówkach oraz 200 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę. Wymieszać, następnie wlać 750 ml wywaru warzywnego i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu 40-45 minut, aż groch zmięknie. Tuż przed podaniem dodać 2 drobno posiekane pomidory oraz 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego. Doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis