Czerwony ryż po japońsku

    Czerwony ryż po japońsku

    2polubienia
    10godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Czerwona fasola adzuki nadaje temu japońskiemu ryżowi apetyczne, różowe zabarwienie oraz łagodny, kremowy smak. Danie to jest warte spróbowania, szczególnie przez osoby, które lubią potrawy orientalne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g suszonej fasoli adzuki, namoczonej co najmniej przez 8 godzin
    • 200 g kleistego ryżu
    • ½ łyżeczki soli
    • 2 łyżki czarnego sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +9godz. moczenie  ›  Gotowe w: 10godz.25min. 

    1. Odlać namoczoną fasolę i przepłukać ją zimną, bieżącą wodą. Włożyć do rondla, zalać dużą ilością zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na bardzo dużym ogniu 10 minut, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 35-45 minut, aż zrobi się bardzo miękka.
    2. Odlać fasolę w cedzaku ustawionym na dużej misce, ale zachować czerwony wywar. Odstawić go na około 30 minut, by ostygł.
    3. Przepłukać ryż zimną wodą, aż spływając z niego, będzie przejrzysta. Odsączyć ryż, dodać do czerwonego wywaru i moczyć godzinę.
    4. Odlać ryż, zachować czerwony płyn jak poprzednio. Wymieszać ryż z ugotowaną fasolą i włożyć do dużego rondla. Dodać taką samą objętość czerwonego płynu, w razie potrzeby dopełnić świeżą, zimną wodą. Dodać sól i wymieszać.
    5. Doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, zmniejszyć ogień na mały i gotować około 15 minut, aż ryż wchłonie niemal cały płyn. Zamieszać ponownie, przykryć szczelnie pokrywką i zmniejszyć ogień. Zostawić na ogniu 10 minut, nie podnosząc pokrywki.
    6. Przełożyć ryż z fasolą do salaterki i spulchnić widelcem. Posypać sezamem i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Ryż kasztanowy z sake. Wypłukać 225 g japońskiego ryżu do sushi i moczyć 30 minut w dużej ilości wody. Odlać i przełożyć do dużego rondla wraz z 170 g grubo posiekanych kasztanów z puszki lub opakowania próżniowego oraz ½ łyżeczki soli. Wlać 600 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż ryż wchłonie niemal całą wodę, raz zamieszać w czasie gotowania. Przykryć szczelnie i gotować 10 minut bez podnoszenia pokrywki na najmniejszym ogniu. Zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Zdjąć pokrywkę i spulchnić widelcem, dodać łyżkę sake i wymieszać. Podawać ryż posypany 2 łyżkami sezamu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ miedź, cynk * ✓ B1, niacyna, żelazo, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis