Czekoladowe ciasteczka

    Czekoladowe ciasteczka

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Masz ochotę na czekoladę? Każde z tych przepysznych ciasteczek dostarcza jedynie 81 kalorii i nieco ponad gram tłuszczu. A zatem - poczęstujmy się!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 200 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 85 g plus 2 łyżeczki kakao
    • 4 łyżki maślanki
    • 1 łyżka mocnej kawy rozpuszczalnej
    • 200 g drobnego cukru
    • 115 g jasnego brązowego cukru
    • 280 g musu jabłkowego
    • 2 łyżeczki esencji waniliowej
    • 2 białka z dużych jajek
    • 85 g wiórków czekoladowych
    • 1 łyżka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Wyłożyć folią aluminiową kwadratową formę do ciasta o boku 20 cm (folia powinna wystawać na 2,5 cm poza brzegi formy). Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i 85 g kakao do dużego naczynia. Podgrzać maślankę z kawą w małym rondelku na małym ogniu, aż kawa się rozpuści.
    2. Wymieszać w drugim naczyniu zwykły i brązowy cukier, mus jabłkowy, maślankę z kawą i esencję waniliową. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do pozostałych produktów razem z wiórkami czekoladowymi.
    3. Przełożyć ciasto do formy. Piec około 45 minut (nie spalić!). Po wyjęciu z piekarnika odstawić razem z formą na metalową kratkę na 15 minut, a potem wyjąć z formy i poczekać, aż wystygnie. Posypać ciasto przez sitko cukrem pudrem i pozostałym kakao. Pokroić w kwadraty o boku 4 cm i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Dodajmy do ciasta łyżkę likieru kawowego. * • Zamiast wiórków czekoladowych można użyć grubo startej gorzkiej czekolady.

    Punkty dla zdrowia

    • Dzięki temu, że dodajemy do tego ciasta mus jabłkowy, nie trzeba już dodawać oliwy ani masła. Mus nadaje całości lekko jabłkowy posmak, który doskonale komponuje się z czekoladą i kawą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis