Cytrynowy pęczak z rodzynkami

    Cytrynowy pęczak z rodzynkami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jęczmień jest nieco twardszy i bardziej gumowaty niż inne zboża, ma także bardziej słodkawy smak. Jęczmienną kaszę pęczak ugotowaną w pikantnym bulionie można podać zamiast ziemniaków czy ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
    • 200 g pęczaku, wypłukanego
    • 600 ml niesolonego wywaru z warzyw
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • ½ łyżeczki suszonego oregano
    • pieprz
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 4 łyżki rodzynek-sułtanek
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym, szerokim rondlu o grubym dnie, na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i łodygi selera, smażyć mieszając około 7 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Dodać kaszę, zamieszać, aby dokładnie pokryła się oliwą. Wlać wywar, dodać skórkę z cytryny, oregano i pieprz.
    2. Zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 40 minut, aż kasza będzie prawie ugotowana i wchłonie większość płynu.
    3. Prażyć pestki słonecznika na suchej teflonowej patelni na średnim ogniu, mieszając lub potrząsając patelnią, aż zrumienią się na złoto. Zdjąć z ognia, przenieść na talerz.
    4. Dodać do kaszy sok z cytryny i sułtanki, wymieszać i ponownie przykryć garnek. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Delikatnie mieszając, dodać prażone pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki i podawać.

    Inne propozycje

    • Można użyć soku i skórki z pomarańczy zamiast soku i skórki z cytryny. * • Zamiast pestek słonecznika dodajmy pestki dyni. * • Rodzynki można zastąpić pokrojonymi daktylami lub suszonymi morelami.

    Punkty dla zdrowia

    • Jęczmień to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka - jego ziarna jedzono już w czasach biblijnych. Niewiele innych ziaren zawiera tyle błonnika - w 200 g kaszy perłowej jest go aż 6 g. Jęczmień jest także bogatym źródłem żelaza, potasu i witamin z grupy B. * • Prażone pestki słonecznika zawierają wiele pożytecznych dla zdrowia substancji, m.in. miedź, fosfor, magnez, a także błonnik i białko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis