Cytrynowy groszek cukrowy

    Cytrynowy groszek cukrowy

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jasnozielony groszek cukrowy jest tak delikatny, że można go jeść w całości, razem ze strączkami, jak fasolkę szparagową. Nie potrzeba do niego gęstego sosu - wystarczą lekkie dodatki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g groszku cukrowego
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 3 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka skórki otartej z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Obrać groszek z włókien (jeśli to konieczne). Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić szalotkę i czosnek, smażyć około 3 minut, mieszając, aż szalotka zmięknie.
    2. Dodać groszek cukrowy i skórkę z cytryny, dusić około 4 minut, mieszając, aż groszek lekko zmięknie.

    Inne propozycje

    • Zamiast ocierać skórkę z cytryny na tarce, lepiej pociąć ją w cieniutkie paseczki. Można do tego użyć zestera - specjalnego nożyka do cięcia skórki cytrynowej, albo obrać cytrynę obieraczką do warzyw, a skórkę pokroić w bardzo cienkie paseczki. * • Tak przyrządzony groszek cukrowy można podawać jako dodatek do grillowanej piersi kurczaka i ziemniaków gotowanych na parze.

    Punkty dla zdrowia

    • Groszek cukrowy i inne jadalne strączki zawierają trzykrotnie więcej witaminy C niż groszek łuskany. Najlepiej jeść groszek na surowo albo bardzo krótko gotowany - długie gotowanie powoduje rozkład tej witaminy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis