Cytrynowa sałatka z soczewicą i warzywami

    1 godz. 40 min

    Kolejna propozycja z Bliskiego Wschodu. Soczewicę gotujemy z cytryną oraz przyprawami i ciepłą mieszamy z sosem. Warzywa nadają sałatce kolor, a suszone morele, kozi ser i pestki słonecznika sprawiają, że danie jest zdrowe i pożywne.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g zielonej soczewicy, wypłukanej
    • 1 ząbek czosnku, obrany
    • szczypta mielonego kminu rzymskiego
    • 1 plasterek cytryny
    • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
    • 85 g suszonych moreli, grubo posiekanych
    • 3 małe papryki (1 żółta, 1 zielona i 1 czerwona), pokrojone w kwadraciki
    • 120 g różyczek brokułów
    • 25 g koziego sera
    • 2 łyżki pestek słonecznika, prażonych
    • Sos
    • sok z 1 cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Wsypać soczewicę do dużego rondla, zalać wodą i zagotować, usuwając zbierające się na powierzchni szumowiny. Dodać czosnek, kmin rzymski i plasterek cytryny, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż soczewica zmięknie.
    2. Przygotować sos. Energicznie wymieszać w dużej misce do sałaty sok z cytryny, oliwę, kolendrę i pieprz.
    3. Odcedzić soczewicę, wyjąć plasterek cytryny i czosnek. Dodać do miski z sosem. Wymieszać, wstrząsając miską.
    4. Wrzucić cebulę, suszone morele, paprykę i brokuły, delikatnie wymieszać. Posypać pokruszonym serem oraz prażonymi pestkami słonecznika i podawać.

    Inne propozycje

    • Zamiast koziego sera można ułożyć na sałatce plasterki jajka na twardo.

    Punkty dla zdrowia

    • Soczewica zawiera dużo nierozpuszczalnego błonnika, który pomaga zmniejszać ilość cholesterolu we krwi. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B. * • Słoneczniki przywieziono do Europy około 1510 roku. Początkowo traktowano je jedynie jako rośliny ozdobne - dopiero w XVIII wieku zaczęto uprawiać je po to, żeby tłoczyć olej z ich pestek. Pestki słonecznika zawierają zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, są też bogatym źródłem witaminy E, która chroni błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz witaminy B1, cynku, żelaza, miedzi, fosforu, selenu i magnezu.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (11)