Cytrusowa grillowana pierś kurczaka z salsą z melona

    Cytrusowa grillowana pierś kurczaka z salsą z melona

    3polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To prawdziwie letnie danie - odświeżająca mieszanka melona, świeżych warzyw, kurczaka i limonki, lekko doprawiona pikantnym chili. Naprawdę zdrowe jedzenie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 piersi z kurczaka, bez kości i skóry (ok. 115 g każda)
    • pieprz
    • 1 świeża papryczka jalapeño albo inne zielone chili
    • 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
    • Salsa
    • 1 duży ogórek
    • 1 mały melon o pomarańczowym miąższu, pokrojony w małą kostkę
    • 175 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
    • 2 łyżki świeżej bazylii, drobno pokrojonej
    • Z czym podawać
    • 85 g liści różnych gatunków sałaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Posypać mięso pieprzem z obu stron. Usunąć gniazdo nasienne papryczki chili, a następnie drobno ją posiekać. Wymieszać w płytkim naczyniu 2 łyżki soku z limonki, czosnek, sos sojowy i łyżeczkę posiekanej papryczki chili. Włożyć mięso do tak przygotowanej mieszanki, obtoczyć. Przykryć, odstawić, żeby się marynowało w temperaturze pokojowej. Raz obrócić mięso w połowie marynowania. Przygotować salsę.
    2. Przeciąć ogórek wzdłuż na połowy, usunąć z niego nasiona czubkiem łyżeczki. Ułożyć połówki ogórka przekrojoną stroną do dołu na desce do krojenia i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać plasterki ogórka, kawałki melona, połówki pomidorków, bazylię, pozostałą paprykę chili i sok z limonki w średniej wielkości naczyniu. Odstawić.
    3. Wyjąć mięso z marynaty, wylać marynatę. Lekko spryskać piersi kurczaka olejem w aerozolu albo odrobiną oliwy z oliwek. Opiekać po około 5 minut z każdej strony, aż soki wypływające z mięsa będą klarowne.
    4. Przenieść mięso na deskę do krojenia, pokroić skośnie na paski o szerokości 1 cm, wrzucić do salsy. Rozłożyć liście sałaty na 4 talerzach, nakładać na wierzch salsę z kurczakiem.

    Inne propozycje

    • Przyrządźmy potrawę z piersi indyka, wieprzowiny lub polędwicy wołowej. * • Aby danie było nieco mniej pikantne, zamiast papryczki chili należy dodać łyżeczkę łagodnej przyprawy chili: pół łyżeczki do marynaty, drugie pół - do salsy. * • Do salsy można także dodać 150 g ananasa, pokrojonego na małe kawałeczki. * • Zastąpmy mieszankę sałat sałatą rzymską lub lodową.

    Punkty dla zdrowia

    • Melony o pomarańczowym miąższu są bogatym źródłem beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwnowotworowych. * • Papryczka chili zawiera bardzo dużo witaminy C, znacznie więcej niż słodka papryka. Także kapsaicyna - związek, który sprawia, że chili są tak ostre - jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis