Curry ziemniaczano-grzybowe

    Curry ziemniaczano-grzybowe

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta niskotłuszczowa potrawa z ziemniaków i grzybów shiitake z dodatkiem imbiru i curry smakuje wyśmienicie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mała cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 cm świeżego imbiru
    • 250 g grzybów shiitake
    • 600 g małych młodych ziemniaków
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
    • sól
    • 150 g mrożonego zielonego groszku
    • 150 g jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Obrać cebulę, czosnek oraz imbir i grubo posiekać. Wrzucić do miksera. Dolać 3 łyżki wody i zmiksować na purée. Wytrzeć do czysta grzyby shiitake. Odciąć trzonki i odrzucić, kapelusze pokroić na ćwiartki. Umyć ziemniaki i także pokroić na ćwiartki. Rozmrozić groszek.
    2. Rozgrzać oliwę na patelni. Wyłożyć purée z miksera na patelnię i dusić na średnim ogniu na oliwie 5 minut, aż odparuje. Wtedy wrzucić grzyby i całość dusić jeszcze 5 minut.
    3. Dodać pastę curry, ziemniaki oraz sól i całość dobrze wymieszać. Dolać 250 ml wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    4. Dodać groszek i podgrzewać jeszcze 2 minuty. Zdjąć patelnię z ognia, wlać jogurt i wymieszać. Podawać na gorąco.

    Wódkę z ziemniaków…

    …pędzono w Niemczech już w połowie XVIII wieku, jeśli pojawiały się nadwyżki plonów. Ale prawdziwa rewolucja zaczęła się dopiero, gdy kupiec Johann Heinrich Leberecht Pistorius z berlińskiej dzielnicy Weißensee opatentował 21 marca 1817 roku tzw. Aparat destylacyjny Pistoriusa. W tym czasie w Prusach zniesiono poddaństwo, ale chłopi musieli się wykupywać. Junkrzy – wielcy właściciele ziemscy – uzyskane od chłopów pieniądze inwestowali w budowę ogromnych gorzelni. Berlin stał się centrum handlu alkoholem. Wielkie obszary uprawne sąsiadującej z Berlinem Brandenburgii przeznaczono wyłącznie do produkcji ziemniaków. Przerabiano je na alkohol, a zacierem, który pozostał po destylacji, karmiono świnie. Wieprzowina i wódka, sprzedawane w dużych miastach, stały się źródłem fortuny niejednego właściciela ziemskiego. W Polsce produkcja wódki z ziemniaków rozwinęła się dużo później.

    Praktyczna rada

    Świeżego imbiru nie da się niczym zastąpić. Dlatego warto zawsze mieć kawałek w domowych zapasach. Imbir można zamrażać. Należy włożyć go do torebki foliowej, dobrze zamknąć i włożyć do zamrażalnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis