Curry ziemniaczane z fasolką szparagową – danie indyjskie

    Curry ziemniaczane z fasolką szparagową – danie indyjskie

    16polubień
    40min.


    Zrobione przez 10 osób

    Gdy w Indiach ktoś mówi o curry, zwykle nie chodzi o żółtą przyprawę w proszku, tylko o potrawę z warzyw, mięsa lub ryby, mniej lub bardziej ostrą w smaku. Przyprawia się ją często kolendrą, kminem rzymskim i przyprawą garam masala. Według hinduskich kucharzy powinno się ją przyrządzać bezpośrednio przed użyciem. Przepisów na przyrządzanie curry jest w Indiach chyba tyle, ile osób gotuje tę potrawę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g małych młodych ziemniaków
    • 250 g zielonej fasolki szparagowej
    • 1 łyżka masła
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 małe zielone papryczki chili
    • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
    • 1 ząbek czosnku
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć i pokroić w grube plastry. Oczyścić strączki fasolki szparagowej, umyć je i pokroić na 3 części.
    2. Rozgrzać na patelni masło i olej. Dodać papryczki chili, kmin, kurkumę i garam masala. Przecisnąć czosnek przez praskę i wrzucić na patelnię. Smażyć przyprawy na dużym ogniu około ½ minuty, stale mieszając.
    3. Dodać ziemniaki. Posolić i smażyć, ciągle mieszając, aż dokładnie pokryją się tłuszczem z przyprawami.
    4. Wrzucić fasolkę szparagową i dusić na średnim ogniu pod przykryciem 20-25 minut, czasem mieszając. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Przyprawy należy kupować w małych ilościach i przechowywać je w szczelnie zamkniętych słoikach z ciemnego szkła w szafce kuchennej, chroniąc przed światłem. Wówczas zachowają aromat i smak przez dłuższy czas.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    0

    - - 22 cze 2016

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 27 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis