Curry z jagnięciną

    Curry z jagnięciną

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do przygotowania tego smakowitego curry wystarczą składniki, które zwykle mamy w kuchni. Przygotujmy je z jak najchudszego kawałka jagnięciny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 350 g chudej jagnięciny bez kości, pokrojonej w kostkę
    • 1 średnia cebula, drobno posiekana
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
    • 1 łyżka curry
    • 400 g różyczek kalafiora
    • 300 g pokrojonych pomidorów z puszki, bez soli
    • 125 ml wody
    • 200 g mrożonego groszku
    • 5 łyżek świeżej kolendry
    • 115 g naturalnego, niskotłuszczowego jogurtu
    • 2 łyżki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Oliwę rozgrzać w teflonowym, żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu. Dodać pokrojone mięso, smażyć około 5 minut, aż się zrumieni. Przenieść mięso łyżką cedzakową do miski lub na talerz.
    2. Do oliwy, która pozostała w naczyniu żaroodpornym wrzucić cebulę, czosnek i imbir, smażyć około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać curry i kalafior, wymieszać.
    3. Dodać pomidory i wodę, zagotować. Wrzucić z powrotem mięso, gotować około 40 minut, aż mięso i kalafior zmiękną.
    4. Dodać groszek i kolendrę, gotować jeszcze 3 minuty, aż groszek dobrze się rozgrzeje. Wymieszać jogurt z mąką w małym naczyniu. Dodać tę mieszaninę do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając, jeszcze 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje. Podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    • Zamiast jagnięciny można użyć 350 g chudej wołowiny, pokrojonej na 2 cm kawałki. * Curry z krewetkami Zastąpmy jagnięcinę 450 g oprawionych dużych, surowych krewetek. Należy je gotować 3 minuty, wyjąć z naczynia i przełożyć do miseczki. W punkcie 3. gotować 20 minut sam kalafior, a krewetki dodać już po jogurcie z mąką w punkcie 4.

    Punkty dla zdrowia

    • Jednym z podstawowych składników curry jest kurkuma, która pomaga obniżać poziom “złego” cholesterolu (czyli LDL) i zapobiega powstawaniu skrzepów krwi. * • Połączenie cebuli, czosnku i imbiru - częste w kuchni indyjskiej - sprawia, że to danie zawiera mnóstwo bardzo zdrowych składników pomagających zwalczać nowotwory, choroby serca, nadciśnienie i inne przewlekłe choroby.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis