Colcannon Pie – irlandzka potrawa na Halloween

    Colcannon Pie – irlandzka potrawa na Halloween

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Święto Halloween wywodzi się z celtyckiej tradycji. Na zakończenie lata należało ułagodzić demony ciemnych pór roku, przygotowując dla nich pyszne potrawy. Irlandzcy emigranci przywieźli ten obyczaj i przepisy kulinarne do Ameryki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów z piersi kurczaka
    • 1 cebula
    • 3 marchewki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 250 ml wywaru drobiowego
    • 250 ml niesłodzonego wina jabłkowego
    • 1 łyżka świeżego estragonu, drobno posiekanego
    • 2 jabłka
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 750 g mączystych ziemniaków
    • ½ główki kapusty włoskiej (ok. 250 g)
    • 100 ml mleka
    • 25 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pokroić filety z kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Obrać cebulę oraz marchewkę i pokroić w plasterki. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć na nim cebulę około 5 minut, wrzucić mięso i przysmażać je następne 5 minut.
    2. Dodać marchewkę. Wlać do garnka wywar drobiowy i wino jabłkowe. Posypać posiekanym estragonem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut.
    3. Umyć jabłka, przekroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cząstki. Dodać do garnka z mięsem i gotować 10 minut pod przykryciem.
    4. Obrać ziemniaki, pokroić w małą kostkę i gotować do miękkości we wrzątku około 15 minut. Odlać wodę, krótko odparować i włożyć do miski. Pokroić kapustę włoską w cienkie paseczki. Gotować ją osobno we wrzątku tylko około 5 minut, by pozostała dość twarda. Potem dokładnie odcedzić z wody.
    5. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Rozgnieść ziemniaki na purée, dodając mleko z masłem. Dodać do purée kapustę włoską, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Włączyć opiekacz i poczekać, aż się rozgrzeje.
    6. Przełożyć mięso z warzywami i jabłkami łyżką cedzakową z garnka do naczynia żaroodpornego. Rozrobić mąkę ziemniaczaną z łyżką zimnej wody. Dodać do sosu, ktory pozostał w garnku i zagrzać, żeby zgęstniał. Przyprawić go solą i pieprzem, wylać na mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć purée ziemniaczane z kapustą. Zapiekać pod grillem około 5 minut, aż wierzch potrawy przyrumieni się lekko. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis