Ciepła sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem winegret

    Ciepła sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem winegret

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta wspaniała sałatka ziemniaczana z dodatkiem chudego boczku, czerwonej papryki i marynowanych pikli podawana jest z musztardowym sosem winegret.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g małych młodych ziemniaków
    • sól, pieprz
    • 75 g chudego boczku
    • 1 mała cebula
    • 50 g czerwonej papryki
    • 50 g marynowanych pikli
    • Musztardowy sos winegret
    • 60 ml octu jabłkowego
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka musztardy dijon z ziarnami gorczycy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, podzielić na ćwiartki i gotować 15 minut w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Odlać wodę i krótko odparować. Pokroić boczek w drobną kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić w bardzo drobną kostkę paprykę i pikle.
    2. Usmażyć boczek na patelni teflonowej na chrupiące skwarki, potem zdjąć z patelni i odłożyć. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę około 5 minut.
    3. Przygotować sos: wlać do zakręcanego słoika ocet, musztardę, oliwę oraz wsypać cukier, ¼ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Szczelnie zakręcić i potrząsać słoikiem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
    4. Wlać sos na patelnię do cebuli, doprowadzić do wrzenia i gotować na zmniejszonym ogniu około 2 minut. Dodać ziemniaki, połowę skwarek z boczku, paprykę oraz pikle i mieszając podgrzewać jeszcze około 2 minut, aż ziemniaki wchłoną sos. Posypać resztą skwarek i posiekaną natką pietruszki. Podawać na ciepło.

    Praktyczna rada

    Pokrojony w kostkę chudy boczek zapakowany w folię można znaleźć na regałach chłodniczych dobrych supermarketów w dziale wędliniarskim.

    Sałatka ziemniaczana z wołowiną

    Przygotować składniki tak jak w przepisie powyżej. Pokroić w cienkie paseczki 1 dużą roladę wołową (ok. 200 g). Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin na teflonowej patelni. Smażyć na niej mięso około 8 minut, stale mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso wraz z ziemniakami, papryką, piklami, podsmażoną cebulą i skwarkami z boczku dodać do sosu na patelni i całość podgrzewać jeszcze około 2 minut. Przystroić i podawać jak w przepisie. Zamiast rolady wołowej można użyć 200 g resztek pieczeni lub ½ pieczonego kurczaka. Resztki pieczeni pokroić w kostkę lub paseczki. Z kurczaka zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do sosu na patelni wraz z ziemniakami i pozostałymi składnikami i podgrzewać 2 minuty. Posypać resztą skwarek i posiekaną natką pietruszki.

    O ciekawostkach ziemniaczanych

    Kto sądziłby, że bombki na choinkę są wynalazkiem naszych czasów, byłby w błędzie. Już w 1755 roku posrebrzane i pozłacane ziemniaki zdobiły pewne drzewko świąteczne w Berlinie. Stało ono w domu kupca Johanna Ernsta Gotzkowskyńego, który w ten sposób chciał wesprzeć starania Fryderyka Wielkiego, by uczynić ziemniaki jednym z podstawowych artykułów żywnościowych w Niemczech. * W XVIII stuleciu “wynaleziono” wygodny ogrzewacz marznących rąk w postaci gorącego ziemniaka. Wytworne damy chowały takie ziemniaki w mufkach, panowie zaś po prostu w kieszeniach palt. Niekiedy ziemniaki bywały tak parzące, że z przestrachem wyrzucano je z mufek i kieszeni na ziemię. Stąd zapewne pochodzi znane powiedzonko: “Wypuścić coś jak gorący kartofel”. * Ziemniak “grał” także w filmie “Wilk morski”, opartym na powieści Jacka Londona. Odtwórca głównej roli Rajmund Harmsdorf, jako kapitan Wolf Larsen, miał w jednej ze scen rozgnieść surowego ziemniaka w dłoni, okazując swą siłę. Był to trik filmowy – użyty ziemniak był ugotowany – ale właśnie ta scena przyniosła młodemu aktorowi światową sławę. Wielu widzów tego filmu usiłowało potem naśladować bohatera, niewielu jednak udaje się rozgnieść w dłoni surowego ziemniaka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis