Ciepła sałatka ziemniaczana z karczochami

    Ciepła sałatka ziemniaczana z karczochami

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z rukolą, karczochami i boczkiem. Podawać ciepłą lub w temperaturze pokojowej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g małych młodych ziemniaków
    • 320 g serc karczochów (ze słoika)
    • 75 g chudego boczku
    • 1 czerwona cebula
    • 1 czerwona papryka
    • 75 g rukoli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżka wytrawnego białego wina
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować i pokroić na połówki lub ćwiartki.
    2. Odsączyć karczochy z zalewy, osuszyć je papierowym ręcznikiem i pokroić na połówki. Pokroić boczek w drobną kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić paprykę w cienkie paseczki. Przebrać rukolę, umyć ją i otrząsnąć z wody.
    3. Rozgrzać łyżkę oliwy na teflonowej patelni i obsmażać karczochy około 4 minut, przewracając je. Przełożyć do dużej miski. Dodać ziemniaki.
    4. Rozgrzać na patelni resztę oliwy. Smażyć na niej boczek z cebulą około 3 minut. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 5 minut, następnie całość dodać do karczochów i ziemniaków. Na wierzchu rozłożyć rukolę. Wlać ocet balsamiczny oraz wino na patelnię i krótko zagotować. Polać sałatkę sosem z patelni. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Podawać jeszcze ciepłą.

    Ziemniaki, karczochy i pancetta

    Przyrządzić sałatkę z 500 g świeżych, małych karczochów i zastąpić zwykły boczek włoską pancettą. Odłamać łodygi karczochów i odciąć czubki płatków. Pokroić karczochy na ćwiartki i gotować około 20 minut w wodzie z niewielkim dodatkiem soku z cytryny i szczyptą soli. Odsączyć i obsmażyć jak w przepisie powyżej. Pancettę pokroić w drobną kostkę i smażyć około 3 minut na rozgrzanej oliwie razem z cebulą. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać do ziemniaków i karczochów, dokończyć przyrządzanie sałatki jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ZbigniewStrzelewicz
    0

    Genialne i proste. - 05 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis