Ciemny chleb bostoński

    Ciemny chleb bostoński

    1polubienie
    2godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten wieloziarnisty chleb gotowany na parze ma miękką skórkę i jest dość zwarty. Wyrabiano go powszechnie w domach amerykańskich osadników w czasach, gdy piece były rzadkością.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek (około 12 kromek)

    • 225 g mąki razowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 225 g mąki żytniej
    • 225 g kaszki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki sody
    • 200 g rodzynków
    • 150 g melasy
    • 600 ml maślanki
    • 4 łyżki chudego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Do przyrządzenia tego chleba potrzebna jest wysoka, cylindryczna forma o grubym dnie lub czysta puszka po kawie o średnicy około 15 cm i wysokości co najmniej 18 cm. Powinna ona mieć pojemność minimum 2,2 litra. Puszki na kawę często mają kołnierz wokół otworu, który utrudni wyjęcie gotowego chleba. W takim przypadku należy go obciąć ostrym otwieraczem do puszek lub zamknąć szczelnie wieczkiem, wyciąć dno i zakleić ostre krawędzie taśmą. Nasmarować lekko formę lub puszkę, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Wsypać do miski oba gatunki mąki, kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, sodę i rodzynki. Wymieszać starannie i zrobić zagłębienie na środku.
    3. Wymieszać w rondlu melasę z maślanką i mlekiem. Podgrzać bardzo lekko, cały czas mieszając. Wlać do zagłębienia i szybko wyrobić. Przelać do przygotowanej formy lub puszki. Przykryć kawałkiem nasmarowanego papieru do pieczenia, a następnie kawałkiem folii aluminiowej. Zawiązać mocno sznurkiem.
    4. Ustawić formę na podstawce w dużym rondlu i nalać wrzątku do ¾ jej wysokości. Przykryć szczelną pokrywką (jeśli nie mamy odpowiednio głębokiego rondla, możemy przykryć go przykrywką z kawałka folii aluminiowej). Gotować 2¼ godziny w ledwie wrzącej wodzie. Sprawdzać często i, w razie potrzeby, dolewać wrzątku.
    5. Wyjąć formę z wody i odstawić na 10 minut, by chleb nieco przestygł. Wyłożyć na metalową kratkę, gdzie ostygnie całkowicie.
    6. Przed podaniem pokroić na krążki, a następnie każdy z nich na połówki lub ćwiartki. Chleb ten można przechowywać 4 dni w chłodnym miejscu, zawinięty w pergamin, a następnie w folię spożywczą.

    1 kromka zawiera:

    ✓✓ B6 * ✓ B1, B2, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen, cynk

    Zalety

    • Melasa z trzciny cukrowej to najbardziej wartościowy pod względem wartości odżywczych gatunek melasy. Jest ona produktem ubocznym rafinacji cukru, a zawiera żelazo, wapń, miedź, fosfor, potas, magnez i cynk. * • Mąka żytnia zawiera dużo witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, miedzi, cynku oraz błonnika.

    Inne propozycje

    • Chicagowski pumpernikiel (przepis przywędrował w XIX wieku z Niemiec na środkowy zachód Stanów Zjednoczonych). Przygotować 2 puszki po owocach w syropie (po 400 g owoców). Nasmarować i wyłożyć dna papierem do pieczenia. Wymieszać po 55 g mąki pszennej, żytniej i drobnej semoliny, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli oraz ½ łyżeczki przyprawy korzennej (cynamonu, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej). Podgrzać 4 łyżki melasy z trzciny cukrowej z 240 ml maślanki, aż się połączą. Dodać do suchych składników i starannie wyrobić. Wlać do puszek i gotować na parze przez 2 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis