Cielęcina z sosem z marsali

    Cielęcina z sosem z marsali

    1polubienie
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Danie tak eleganckie, że można je podać podczas przyjęcia, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Chude cielęce eskalopki pieką się błyskawicznie, a sos z wina marsala z pieczarkami nadaje im wspaniały smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g eskalopek cielęcych
    • pieprz
    • 35 g mąki
    • 15 g masła, pokrojone na 4 części
    • 280 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 175 ml wina marsala
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 120°C. Blachę do pieczenia umieścić w połowie wysokości piekarnika.
    2. Włożyć eskalopki miedzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbić do grubości około 3 mm. Posypać pieprzem. Wsypać mąkę do plastikowej torebki, włożyć do niej mięso i potrząsnąć, aby całe się nią pokryło.
    3. Spryskać olejem w aerozolu albo pokryć niewielką ilością oliwy z oliwek teflonową patelnię, postawić na dużym ogniu. Wrzucić jeden z 4 kawałków masła, poruszać patelnią, aby cała pokryła się stopionym masłem. Smażyć mięso, po kilka kawałków na raz, minutę z każdej strony. Nie wrzucać na patelnię zbyt wielu kawałków mięsa jednocześnie. Przekładać podsmażone eskalopki na rozgrzaną blachę w piekarniku. Do smażenia kolejnych porcji mięsa dodawać na patelnię kolejne kawałki masła.
    4. Kiedy całe mięso się już usmaży, wrzucić na patelnię pieczarki, smażyć około 3 minut, aż się zrumienią. Wlać wino, odskrobać wszystkie resztki, które przywarły do dna. Gotować około 2 minut, aż pozostanie 125 ml płynu. Wtedy z powrotem wrzucić na patelnię eskalopki - tym razem wszystkie naraz, można nawet układać je warstwami. Obracać mięso, żeby dokładnie pokryło się płynem z patelni. Posypać pietruszką i podawać.

    Inne propozycje

    • Można zastąpić cielęce eskalopki mięsem z piersi kurczaka lub indyka, bez skóry i kości. Danie będzie wtedy nieco tańsze, a równie smaczne. * • Zamiast pieczarek można użyć świeżych grzybów shiitake, które dostarczają mnóstwa zdrowych składników mineralnych. * • Wino marsala można zastąpić wytrawnym sherry, albo wytrawnym białym winem.

    Punkty dla zdrowia

    • Cielęcina zawiera mniej tłuszczu niż porównywalne ilości wołowiny czy baraniny. Jest przy tym bogatym źródłem witaminy B2 i niacyny, która przyspiesza metabolizm tłuszczów. * • Pieczarki zawierają dużo miedzi, pierwiastka ważnego dla zdrowia naszych kości. Miedź ułatwia także przyswajanie żelaza z pożywienia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis