Ciasto ziemniaczane z grzybami

    Ciasto ziemniaczane z grzybami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciasto z mączystych ziemniaków z dodatkiem boczniaków, rozmarynem i sokiem z cytryny. Świetny dodatek do mięs i ryb.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg małych mączystych ziemniaków (najlepiej jednakowej wielkości)
    • 200 g boczniaków
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 g śmietany
    • 50 ml wywaru warzywnego
    • 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 jajko
    • sól, pieprz
    • 50 g masła plus nieco do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Gotować ziemniaki we wrzątku około 25 minut. Odlać, krótko odparować, obrać i pokroić w plasterki o grubości około ½ cm.
    2. Wytrzeć grzyby do czysta. Wybrać same kapelusze, pokroić je w paseczki o szerokości 1 cm. Obrać cebulę oraz czosnek i drobno posiekać.
    3. Doprowadzić do wrzenia grzyby, śmietanę i wywar warzywny w dużym garnku. Zmniejszyć ogień, gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać cebulę, połowę czosnku, rozmaryn oraz sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
    4. Wbić jajko. Wrzucić ziemniaki i całość ostrożnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Roztopić masło na małej patelni, dodać resztę czosnku. Wlać roztopione masło z czosnkiem do foremki o długości 30 cm. Przenieść masę grzybowo-ziemniaczaną do formy.
    5. Nasmarować masłem duży kawałek folii aluminiowej i przykryć nim formę. Ustawić ją na blasze, wsuniętej na środkową półkę zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 180°C, uruchomić i zamknąć. Piec ciasto około 1½ godziny. Wyjąć i studzić 5 minut w foremce. Obrócić formę dnem do góry, wyjąć ciasto na blat i pokroić na 8 grubych kromek. Podawać natychmiast.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobre sąsiedztwo

    Kto zechce, wzorem wielu ogrodników- -amatorów, posadzić ziemniaki we własnym ogródku, ten powinien wiedzieć, że delikatne sadzonki ziemniaczane dobrze rosną tylko wówczas, gdy nie przeszkadza im nieodpowiednie sąsiedztwo. To samo dotyczy zresztą również innych warzyw. * Ziemniaki lubią towarzystwo fasoli, rumianku, nasturcji, kapusty, kalarepy, kminku, kukurydzy, mięty i szpinaku. Natomiast źle rozwijają się w sąsiedztwie grochu, dyni, czerwonych buraków, selera, słoneczników oraz pomidorów. * Sadzenie wokół zagonów ziemniaków czosnku i cebuli to skuteczny i naturalny sposób odstraszania stonki ziemniaczanej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis