Ciasto z truskawkami i śmietaną

    Ciasto z truskawkami i śmietaną

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Torty można przygotowywać nie tylko z miękkiego ciasta biszkoptowego, lecz również z nieco bardziej spoistego ciasta ucieranego. Takie ciasto łatwiej się kroi i uzyskane blaty są o wiele sztywniejsze niż biszkoptowe.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania ciasta
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 75 g masła
    • 3 łyżki cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1 jajko
    • 4 łyżki mleka
    • ½ łyżeczki mielonej wanilii
    • cukier puder, do posypania
    • tłuszcz, do wysmarowania formy
    • Do wypełnienia i przystrojenia
    • 350 g truskawek
    • 100 g śmietany kremówki
    • 100 g chudego twarogu
    • 2 torebki cukru waniliowego
    • 2-3 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Natłuścić tortownicę. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia do miski. Dodać masło pokrojone na małe kawałki. Palcami rozetrzeć składniki, żeby powstały drobne grudki. Dodać cukier i sól, wymieszać i utworzyć w środku wgłębienie.
    2. Jajko, mleko i wanilię rozmieszać w innej misce. Wlać płyn do wgłębienia. Stopniowo zagarniać z brzegów grudki ciasta i mieszać z cieczą, wreszcie zagnieść całe ciasto, aż będzie jednorodne i miękkie. Uformować kulę i przełożyć na blat posypany mąką.
    3. Rozwałkować ciasto na gruby placek o średnicy 20 cm. Włożyć do formy i piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Formę wyjąć z piekarnika, wyjąć z niej upieczone ciasto i ostudzić na metalowej kratce.
    4. Długim nożem przeciąć ciasto na 2 warstwy w połowie grubości. Górną warstwę położyć na desce i pokroić promieniście na 8 porcji jednakowej wielkości i posypać cukrem pudrem. Dolną warstwę ułożyć na talerzu.
    5. 8 ładnych truskawek odłożyć, resztę umyć, ostrożnie osuszyć i usunąć zielone rozetki. Pokroić w plasterki.
    6. Kremówkę ubić na sztywno. Twaróg, mleko i cukier waniliowy dokładnie wymieszać, żeby powstał krem, dodać śmietanę i znów wymieszać. Krem rozsmarować na wierzchu dolnej warstwy ciasta i rozłożyć na nim pokrojone truskawki.
    7. Pokrojoną na porcje górną warstwę ciasta położyć na dolnej warstwie. Każdą porcję ozdobić truskawką (z uprzednio odłożonych) i od razu podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ E * ✓✓A * ✓ B6, B12, wapń

    Zalety

    • Truskawki zawierają fitosubstancję zwaną kwasem ellaginowym. Uważa się, że chroni on przed zapadaniem na choroby nowotworowe. Według medycyny ludowej truskawki czyszczą układ pokarmowy i działają jako delikatny środek łagodzący na wątrobę. * • Podczas ubijania wprowadzamy bąbelki powietrza do śmietany, przez co zwiększamy jej objętość. Dzięki temu zjemy jej mniej.

    Inne propozycje

    • Zamiast truskawek można użyć malin, czarnych jagód lub drylowanych wiśni. * • Korzenne kruche ciasto z jesiennymi owocami. Razem z drobnym cukrem dodać do ciasta 1 łyżeczkę cynamonu. Przekroić 225 g dojrzałych śliwek na połówki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Odłożyć 8 ładnych plasterków do udekorowania, a resztę ułożyć na bitej śmietanie zamiast malin. Z 225 g jeżyn odłożyć 8 sztuk, a resztę wcisnąć w bitą śmietanę zamiast truskawek. Wykończyć ciasto jak w głównym przepisie, dekorując odłożonymi jeżynami i plasterkami śliwek. * • Bitą śmietanę z jogurtem można zastąpić 300 g serka śmietankowego utartego z 2 łyżeczkami cukru pudru i ½ łyżeczki esencji waniliowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis