Zaloguj się Zarejestruj się

Ciasto z jagodami

Miękkie, świeże ciasto, pełne soczystych jagód… Brązowy cukier i cynamon sprawiają, że po prostu rozpływa się w ustach. Aż trudno uwierzyć, że jest niskokaloryczne i zawiera mało tłuszczu.

Rachel Warren Chadd

Składniki
ilość porcji: 16 

  • 380 g świeżych albo mrożonych czarnych jagód
  • 70 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml półtłustego mleka

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 33 × 23 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wsypać 300 g jagód do niewielkiego naczynia, dosypać brązowy cukier i cynamon, wstrząsać, aż owoce pokryją się cukrem i cynamonem.
  2. Ucierać mikserem masło z cukrem pudrem 2 minuty, na najwyższych obrotach, na gładką, puszystą masę. Dodać jajko i dodatkowe białko, miksować jeszcze 2 minuty. Wciąż miksując dodać skórkę cytrynową. Zmniejszyć szybkość miksera. Dodawać mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, na zmianę, po około ⅓ na raz. Od czasu do czasu zatrzymywać mikser i zbierać ze ścianek naczynia przylepione ciasto. Uważać, żeby nie ubić całości zbyt mocno.
  3. Połowę ciasta rozłożyć w formie, posypać jagodami z cukrem i cynamonem. Nałożyć na wierzch resztę ciasta. Kilka razy “zakręcić” nożem przez całą grubość ciasta, a następnie przybrać z wierzchu pozostałymi jagodami.
  4. Piec 40-45 minut, do momentu, aż wykałaczka wbita w środek ciasta będzie po wyjęciu sucha. Wyjąć z piekarnika, zostawić do wystygnięcia w formie, najlepiej na metalowej kratce. Podzielić na 16 kawałków. Podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Inne propozycje

• Świeże maliny lub pokrojone truskawki zastąpią jagody. * • Zamiast skórki z cytryny można użyć skórki z pomarańczy i 2 łyżek soku pomarańczowego - uzyskamy silniejszy cytrusowy aromat.

Punkty dla zdrowia

• Czarne jagody są bardzo niskokaloryczne i zawierają dużo witaminy C. Zawarte w nich substancje są silnymi przeciwutleniaczami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie