Ciasto marchewkowo-orzechowe

    Ciasto marchewkowo-orzechowe

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Większość z nas jada za mało warzyw i owoców. Zastosujmy fortel, żeby to zmienić. Podajmy domownikom trochę marchewki, ale w takiej postaci, żeby się nie zorientowali, że to właśnie ją jedzą.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 170 g mąki razowej
    • 170 g mąki białej
    • 1½-2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 100 g orzechów brazylijskich
    • 55 g rodzynków
    • 140 g jasnego cukru muscovado
    • 200 ml oleju słonecznikowego
    • 4 duże jajka
    • 200 g marchewki, drobno startej
    • sok i skórka drobno otarta z 1 pomarańczy
    • Krem z sera ricotta
    • 250 g sera ricotta
    • 55 g cukru pudru, przesianego
    • skórka drobno otarta z ½ pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować głęboką, okrągłą formę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
    2. Przesiać oba gatunki mąki, proszek do pieczenia i cynamon do miski. Dorzucić otręby, które zostały na dnie sita. Grubo posiekać około ⅔ orzechów brazylijskich, dodać je do mąki wraz z rodzynkami i wymieszać. Pokroić resztę orzechów wzdłuż na cienkie plasterki i odłożyć.
    3. Utrzeć cukier i olej w innej misce. Ucierając dodawać jajka po jednym, a potem wymieszać z tartą marchewką oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodać masę marchewkową do pierwszej miski i połączyć. Nie mieszać zbyt długo.
    4. Przełożyć łyżką do formy. Piec ciasto 50 minut, aż wyrośnie i stwardnieje. Odstawić w formie na 5 minut, a gdy nieco przestygnie, przełożyć na metalową kratkę i usunąć papier do pieczenia.
    5. Przygotować krem. Utrzeć ser ricotta z cukrem i skórką z pomarańczy.
    6. Kiedy ciasto ostygnie, posmarować je kremem. Posypać plasterkami orzechów w taki sposób, by sterczały z kremu pod różnymi kątami. Ciasto można przechowywać w lodówce pod przykryciem do 3 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, E, selen * ✓✓ B1, B12, miedź, cynk * ✓ B2, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo

    Inne propozycje

    • Orzechy brazylijskie można zastą pić orzechami makadamia lub nerkowcami. * • Do przygotowania kremu można zamiast sera ricotta użyć chudego białego sera. Aby przyrządzić krem miodowy, należy utrzeć ser ricotta lub ser biały z łyżeczką płynnego miodu i łyżeczką cukru pudru. * • Ciasto ananasowe. Osączyć około 225 g ananasów z puszki i drobno je posiekać. Ułożyć między warstwami papierowych ręczników, by usunąć nadmiar wilgoci. Użyć 150 g tartej marchewki i dodać wraz z ananasem. Nie dodawać soku pomarańczowego, a orzechy brazylijskie zastą pić orzechami pekan.

    Zalety

    • Mąka razowa jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także żelaza i cynku. Dostarcza też organizmowi sporo błonnika, szczególnie nierozpuszczalnego. * • Marchewka należy do najbogatszych źródeł przeciwutleniacza beta-karotenu, który chroni komórki przed uszkodzeniem powodowanym przez wolne rodniki. Większość warzyw dostarcza organizmowi najwięcej substancji odżywczych na surowo, ale marchewka jest zdrowsza po ugotowaniu. Wynika to stąd, że podczas obróbki cieplnej rozpadają się twarde błony komórkowe marchewki, dzięki czemu przyswajanie beta-karotenu jest łatwiejsze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis