Ciasto cappuccino

    Ciasto cappuccino

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo lekkie i proste do przygotowania ciasto o subtelnym kawowym smaku. Zawiera niewiele kalorii oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 280 g mąki
    • 300 g drobnego cukru
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • ¾ łyżeczki cynamonu
    • 125 ml oleju z orzechów włoskich albo oliwy z oliwek light
    • 2 duże jajka (białka oddzielone od żółtek)
    • 4 białka z dużych jajek
    • 175 ml zaparzonego espresso w temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • ½ łyżeczki wodorowinianu potasu
    • 2 łyżki cukru pudru, przesianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Wymieszać mąkę, drobny cukier, proszek do pieczenia i cynamon w średnim naczyniu. Wymieszać energicznie olej z orzechów włoskich, żółtka, kawę, kakao i esencję waniliową w dużym naczyniu, żeby powstała jednolita masa. Nałożyć mąkę z cukrem i dodatkami do masy.
    2. Ubić białka na luźną pianę w innym dużym naczyniu. Dodać wodorowinian potasu i ubijać dalej, aż piana będzie sztywna, a następnie przełożyć ją do naczynia z pozostałymi składnikami.
    3. Nałożyć ciasto do teflonowej formy o średnicy 25 cm. Piec około 45 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie po wyjęciu czysta. Przełożyć formę na metalową kratkę i pozostawić do wystygnięcia.
    4. Przejechać łopatką wzdłuż ścianek formy, aby oddzielić od niej ciasto. Wyjąć ciasto z formy i ułożyć na półmisku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wodorowinian potasu

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Inne propozycje

    Ciasto waniliowe Zamiast kawy i kakao dodać więcej esencji waniliowej - 1 łyżkę. * • Aby wzmocnić smak oleju z orzechów, dodać do ciasta 25 g drobno posiekanych orzechów włoskich.

    Punkty dla zdrowia

    • Olej z orzechów włoskich zawiera zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Nadaje ciastu charakterystyczny orzechowy posmak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis