Ciasto bardzo czekoladowe

    Ciasto bardzo czekoladowe

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dzięki dużej zawartości dobrej jakości gorzkiej czekolady to wspaniałe ciasto jest wilgotne i sycące - już niewielki kawałek zaspokoi każdego łasucha. Najlepiej smakuje z filiżanką kawy lub podany na ciepło, po obiedzie, z łyżką kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu oraz świeżymi owocami.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 170 g dobrej gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% kakao)
    • 75 g masła
    • 4 jajka
    • 100 g jasnego cukru muscovado
    • 30 g mąki
    • Do dekoracji
    • owoce miechunki jadalnej z podwiniętymi kielichami kwiatowymi
    • cukier puder
    • kakao w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
    2. Połamać czekoladę na kawałki i włożyć wraz z masłem do żaroodpornej miski. Ustawić ją na rondlu z niemal wrzącą wodą, pilnując, by woda nie dotykała jej dna. Odczekać, aż czekolada się roztopi, a następnie zdjąć z rondla i starannie wymieszać.
    3. Utrzeć mikserem w dużej misce gęsty kogel-mogel z jajek i cukru. Spływając z mieszadeł, powinien on tworzyć nitki, które pozostają na powierzchni. Kiedy używamy ręcznego miksera lub ubijaczki, powinniśmy ustawić miskę na rondlu z niemal wrzącą wodą tak, by woda nie dotykała jej dna.
    4. Dodać do jajek czekoladę z masłem i wymieszać dużą metalową łyżką. Stopniowo przesiać do tej masy mąkę i lekko wymieszać.
    5. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy, ostrożnie wyrównać powierzchnię. Piec 15-20 minut, aż ciasto lekko stwardnieje. Odstawić w formie do ostygnięcia.
    6. Wyjąć ciasto z tortownicy i usunąć papier do pieczenia. Pokroić na małe porcje. Przybrać każdą jednym owocem miechunki jadalnej oraz oprószyć talerze cukrem pudrem i kakao. Ciasto to można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12 * ✓ A, miedź

    Inne propozycje

    • Mąkę można zastąpić mielonymi migdałami. * • Jeśli pieczemy to ciasto na specjalną okazję, możemy po upieczeniu skropić je 2 łyżkami brandy lub likieru pomarańczowego, takiego jak Cointreau, a następnie odstawić, by ostygło.

    Zalety

    • Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że czekolada, zwłaszcza gorzka, zawiera dużo fenoli. Substancje te są przeciwutleniaczami zapobiegającymi utlenianiu szkodliwego cholesterolu LDL, który zatyka tętnice. Kawałek czekolady o wadze 40 g zawiera tyle fenoli, ile kieliszek czerwonego wina. * • Owoce miechunki jadalnej zawierają sporo beta-karotenu, witaminy C oraz potasu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis