Ciasto “żonkil”

    Ciasto “żonkil”

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    “Żonkil” to pachnące, delikatne, puszyste ciasto w radosnych wiosennych kolorach. Przyrządźmy je i podajmy bliskim, żeby uczcić pierwszy dzień wiosny.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 4 duże jajka (białka oddzielone od żółtek)
    • 6 białek z dużych jajek
    • 300 g drobnego cukru
    • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    • 1 łyżka esencji waniliowej
    • ½ łyżeczki wodorowinianu potasu
    • 150 g mąki
    • 40 g cukru pudru, przesianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Zmiksować żółtka z 50 g drobnego cukru i skórką z pomarańczy. Ubijać mikserem na wysokich obrotach około 10 minut, aż powstanie sztywna piana o lekko żółtawym kolorze. Dodać esencję waniliową, wymieszać mikserem.
    2. Ubić mikserem pianę z wszystkich 10 białek w oddzielnym dużym naczyniu. Wsypać wodorowinian potasu i ubijać dalej, aż powstanie półsztywna piana. Dodawać stopniowo pozostały drobny cukier, po 2 łyżki naraz, miksując tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna.
    3. Dodać mąkę do piany z białek - przesiewać ją do naczynia partiami, po ⅓, ostrożnie mieszając trzepaczką, aż mąka połączy się z pianą. Przełożyć do naczynia z żółtkami trzecią część tej mieszaniny.
    4. Nakładać na zmianę białe i żółte ciasto do teflonowej formy do pieczenia biszkoptu o średnicy 25 cm. Po nałożeniu delikatnie, okrężnym ruchem przemieszać ciasto, aby wewnątrz powstał marmurkowy wzór. Piec około 35 minut, aż ciasto stanie się sprężyste w dotyku. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić razem z formą na metalową kratkę do wystygnięcia.
    5. Przejechać łopatką wzdłuż ścianek formy, aby oddzielić od niej ciasto. Wyjąć ciasto z formy i ułożyć na półmisku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wodorowinian potasu

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Inne propozycje

    • Aby ciasto miało cytrynowy smak, zastąpmy skórkę z pomarańczy cytrynową. * • Zamiast kroić ciasto, można podać je w całości, a na wierzchu ułożyć sałatkę owocową lub świeże jagody.

    Punkty dla zdrowia

    • Oryginalny przepis na to ciasto pochodzi z lat 30. XX w. My zwiększyliśmy ilość białek, a zmniejszyliśmy żółtek, co znacząco obniżyło zawartość tłuszczu - jest go tylko 2 g w jednym kawałku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis