Ciasteczka z orzechami pekan

    Ciasteczka z orzechami pekan

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto znakomite ciasteczka na niespodziewaną okazję - ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrażarce. W ten sposób będzie można podać świeże wypieki w ciągu 10 minut…

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g mąki
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 55 g miękkiego masła
    • 140 g drobnego cukru
    • 70 g jasnego brązowego cukru
    • 1 duże jajko
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 5 łyżek serka homogenizowanego
    • 40 g orzechów pekan, posiekanych i uprażonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wymieszać mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną w średniej wielkości naczyniu. Ukręcić mikserem na wysokich obrotach gładką masę z masła ze zwykłym i brązowym cukrem. Dodać jajko i esencję waniliową, ubijać, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać drewnianą łyżką mąkę z sodą i cynamonem, a następnie serek homogenizowany i orzechy.
    2. Rozłożyć na blacie kuchennym półmetrowy kawałek folii i posypać mąką. Przenieść ciasto na folię i uformować wałek o długości 38 cm. Zawinąć wałek ciasno w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny, aż stwardnieje (można też zawinąć ciasto w folię nadającą się do zamrażania i zamrozić - nawet na miesiąc).
    3. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wałek ciasta pokroić na plastry o grubości 6 mm. Ułożyć te krążki na nienatłuszczonej blasze w 1-cm odstępach. Piec partiami, po około 8 minut, aż ciasteczka będą kruche i ładnie się zrumienią (należy uważać, żeby ich nie spalić). Jeśli używamy wcześniej zamrożonego ciasta, czas pieczenia należy zwiększyć do 10 minut. Przenieść upieczone ciasteczka na metalową kratkę. Kiedy wystygną, można je przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    Ciasteczka czekoladowe W punkcie 1. zacząć od dodania do mąki 30 g kakao. Zwiększyć ilość masła do 70 g, a serka - do 125 g. * • Prażone orzechy mają znacznie bardziej intensywny smak. Najlepiej prażyć orzechy na suchej patelni, wstrząsając je przez kilka minut nad średnim ogniem. * • Zamiast orzechów pekan można użyć migdałów.

    Punkty dla zdrowia

    • Cynamon ma właściwości bakteriobójcze, pomaga także złagodzić skutki zgagi. Zawarty w nim aldehyd cynamonowy chroni organizm przed bakteriami Helicobacter pylori, wywołującymi wrzody żołądka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis