Pierogi z ziemniakami i żółtym serem

    Pierogi z ziemniakami i żółtym serem

    7polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 328 osób

    Mój dziadek jest Polakiem i jego matka nauczyła moją babcię jak przygotować te pyszne pierogi. Przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń, oczywiście przez lata trochę został trochę zmieniony! Podawać same lub z masłem, śmietaną lub ze skwarkami.

    Składniki
    ilość sztuk: 60 pierogów

    • CIASTO
    • 560 g (4 i 1/2 szkl.) mąki
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła, roztopionego
    • 460 g (2 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • NADZIENIE
    • 8 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 140 g (1 szkl.) startego żółtego sera, np. cheddar
    • 2 łyżki sosu serowego instant, przygotowanego zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
    • 1 szczypta soli cebulowej do smaku
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. W osobnej misce wymieszać trzepaczką masło ze śmietaną, jajami, żółtkiem i olejem. Dodać mokre składniki do mąki i dobrze wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 15 do 20 minut.
    2. Włożyć ziemniaki do garnka i zalać wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut. Odcedzić ziemniaki i wymieszać ze startym serem i sosem serowym, kiedy są jeszcze gorące. Doprawić solą cebulową, solą zwykłą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
    3. Podzielić ciasto na dwie części. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować pierwszy kawałek, aż ciasto będzie wystarczająco cienkie, aby lepić pierogi, ale nie zbyt cienkie, żeby się rozrywało. Wykroić koła za pomocą foremki lub szklanki. Krawędzie wykrojonego ciasta posmarować odrobiną wody, nałożyć łyżką farsz do środka. Złożyć ciasto na pół, a następnie docisnąć krawędzie. Położyć pierogi na blaszce i zamrozić. Po zamrożeniu przełożyć do torebek i pojemników i włożyć ponownie do zamrażarki.
    4. Gotowanie pierogów: w dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Wrzucać na wrzątek pierogi po jednym na raz. Pierogi są gotowe gdy wypłyną. Nie gotować zbyt długo, bo się rozlecą! Wyciągać pierogi z wody łyżką cedzakową.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis