Ciasteczka z jabłkami i musli

    Ciasteczka z jabłkami i musli

    6polubień
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Większość dzieci bardzo lubi pomagać podczas pieczenia ciastek, bo przypomina to trochę lepienie z plasteliny. Przedstawiamy świetny przepis do tego rodzaju eksperymentów, bo te ciastka przygotowuje się szybko i nie wymaga to zbytniej precyzji. A co najważniejsze, efekt jest gwarantowany - te wypieki zawsze się udają.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 ciasteczka

    • 225 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 55 g jasnego cukru muscovado plus trochę do posypania
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 jabłka deserowe, obrane i pokrojone w kostkę
    • 75 g musli bez cukru
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 4-5 łyżek chudego mleka, w zależności od potrzeb

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wsypać mąkę do miski, dodać masło i rozdrobnić je palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
    2. Dodać cukier, cynamon, pokrojone w kostkę jabłko oraz musli. Wymieszać, dodać jajko i tyle mleka, by składniki ciasta połączyły się.
    3. Nakładać po łyżeczce ciasta na 2 nasmarowane blachy, pozostawiając trochę wolnego miejsca wokół każdego ciasteczka i posypując je odrobiną cukru. Piec 15 minut, aż przyrumienią się i stwardnieją.
    4. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygły. Podawać na zimno lub na ciepło. Można przechowywać do 2 dni w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Musli można zastąpić mieszaniną 3 łyżek płatków owsianych, 2 łyżek sezamu lub pestek słonecznikowych oraz 55 g grubo posiekanych orzechów laskowych lub migdałów. * • Ciasteczka jabłkowo-bakaliowe. Użyć tylko 1 jabłka deserowego (obranego i pokrojonego w kostkę) i 150 g masy bakaliowej, a musli zastą pić 75 g płatków owsianych. Nie dodawać cynamonu. * • Ciasteczka tropikalne. Zastąpić jabłka, musli i cynamon 50 g wiórków kokosowych oraz 170 g posiekanych suszonych owoców egzotycznych, takich jak ananas, papaja i mango.

    Zalety

    • Jabłka są dobrym źródłem witaminy C i błonnika rozpuszczalnego (w formie pektyn), a także dostarczają organizmowi flawonoidu o nazwie kwercetyna, który uważany jest za silny przeciwutleniacz. * • Dodanie do wypieków płatków owsianych to doskonały sposób, by podnieść w nich zawartość błonnika. * • Dzieci potrzebują zdrowych przekąsek, które dostarczają im dużo energii i substancji odżywczych. Te małe ciasteczka są dla nich znacznie lepsze niż kupowane w sklepie batony, przesłodzone herbatniki i pełne soli chipsy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    staccato
    autor:
    0

    Bardzo dobre ciasteczka! Dodałam tylko trochę mniej mąki, a więcej owoców, a cukier zastąpiłam miodem. Pyszne wychodzą, kiedy przed wstawieniem do piekarnika, dodasz na wierzch trochę dżemu! - 10 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis