Wyglądają i smakują jak tradycyjne ciasteczka z wiórkami czekoladowymi, ale… pozory mylą. Zawierają o połowę mniej tłuszczu, za to dodamy do nich pełne błonnika płatki owsiane.
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
• Można dodać do ciasta 70 g suszonych wiśni. Wiśnie i czekolada to doskonałe połączenie! * • Można także zwiększyć ilość błonnika, używając mąki razowej albo mąki zwykłej i razowej w stosunku 1:1.
• Niskotłuszczowe produkty mleczne - takie jak serek homogenizowany - są bogatym źródłem wapnia. Wapń wpływa nie tylko na zdrowie kości i zębów, ale jest także pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów oraz krzepnięcia krwi. * • Płatki owsiane zawierają dużo witamin B1, B2 i E, a także wiele zdrowych substancji roślinnych chroniących przed nowotworami, chorobą wieńcową i cukrzycą.
zrobiłam te ciasteczka i wyszły bardzo smaczne, jak dla mnie może lekko za słodkie. zamieniłam serek homogenizowany na jogurt naturalny i dodałam wiórki kokosowe i otręby, super domowe ciasteczka, polecam nawet mało doświadczonym kucharzom - 15 sty 2013