Ciasteczka owsiane z czekoladą

    Ciasteczka owsiane z czekoladą

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyglądają i smakują jak tradycyjne ciasteczka z wiórkami czekoladowymi, ale… pozory mylą. Zawierają o połowę mniej tłuszczu, za to dodamy do nich pełne błonnika płatki owsiane.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 140 g mąki
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 85 g płatków owsianych
    • 55 g miękkiego masła
    • 150 g jasnego brązowego cukru
    • 100 g drobnego cukru
    • 1 duże jajko
    • 1½ łyżeczki esencji waniliowej
    • 5 łyżek serka homogenizowanego
    • 115 g wiórków czekoladowych albo posiekanej gorzkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć papierem do pieczenia 3 duże blachy. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną w średniej wielkości naczyniu. Dodać płatki owsiane, wymieszać.
    2. Ukręcić z masłem mikserem na wysokich obrotach brązowy i zwykły cukier. Dodać jajko i esencję waniliową, ubijać jeszcze 3 minuty, aż powstanie jednorodna, jasnożółta, kremowa masa. Nałożyć do tej masy drewnianą łyżką serek homogenizowany, dodać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać, ale niezbyt dokładnie (bo ciastka mogą okazać się zbyt twarde). Dodać mieszając wiórki czekoladowe.
    3. Nakładać czubate łyżeczki ciasta na blachy, w odległości 5 cm jedna od drugiej. Piec około 10 minut, aż ciastka zrumienią się na złoto. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 2 minuty na blachach, a potem przenieść na metalowa kratkę, żeby całkowicie wystygły. Gotowe ciastka można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku albo do 3 miesięcy w zamrażarce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Można dodać do ciasta 70 g suszonych wiśni. Wiśnie i czekolada to doskonałe połączenie! * • Można także zwiększyć ilość błonnika, używając mąki razowej albo mąki zwykłej i razowej w stosunku 1:1.

    Punkty dla zdrowia

    • Niskotłuszczowe produkty mleczne - takie jak serek homogenizowany - są bogatym źródłem wapnia. Wapń wpływa nie tylko na zdrowie kości i zębów, ale jest także pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów oraz krzepnięcia krwi. * • Płatki owsiane zawierają dużo witamin B1, B2 i E, a także wiele zdrowych substancji roślinnych chroniących przed nowotworami, chorobą wieńcową i cukrzycą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    garnuszek
    autor:
    4

    zrobiłam te ciasteczka i wyszły bardzo smaczne, jak dla mnie może lekko za słodkie. zamieniłam serek homogenizowany na jogurt naturalny i dodałam wiórki kokosowe i otręby, super domowe ciasteczka, polecam nawet mało doświadczonym kucharzom - 15 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis