Chrupiący kalafior z parmezanem i migdałami

    Chrupiący kalafior z parmezanem i migdałami

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kto by pomyślał, jak pyszny może być zwykły kalafior! Upieczony w wysokiej temperaturze, z chrupiącą skórką z parmezanu i bułki tartej, z rodzynkami - słodki i kolorowy. Prawdziwa niespodzianka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży kalafior (ok. 700 g), podzielony na różyczki
    • 75 g rodzynek
    • 5 łyżek bułki tartej
    • 2 łyżki parmezanu, świeżo startego
    • 1 łyżka płatków migdałowych
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Dużą formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, folię spryskać olejem w aerozolu. Gotować kalafiora na parze około 5 minut, aż lekko zmięknie (ale powinien pozostać dosyć jędrny).
    2. Wymieszać w dużym naczyniu rodzynki, bułkę tartą, parmezan, płatki migdałowe i oliwę z oliwek.
    3. Przełożyć kalafiora do przygotowanej formy do pieczenia i posypać mieszanką bułki tartej z parmezanem i dodatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. Skropić sokiem z cytryny i piec jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco albo w temperaturze pokojowej.

    Inne propozycje

    • Kupna bułka tarta zrobiona jest zwykle z białego pieczywa. Można przyrządzić bułkę tartą bogatszą w błonnik. Kromki pełnoziarnistego pieczywa ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 150°C, aż będą suche (ale nie spalone). Kiedy wystygną, zmiksować je w malakserze. * • Zamiast zwykłych rodzynek można użyć sułtanek. * • Bułki tartej z parmezanem i dodatkami można użyć do zapieczenia gotowanej na parze marchewki albo brokułów.

    Punkty dla zdrowia

    • Kalafior jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C i potasu, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca i pomagają obniżać ciśnienie. * • Kalafior gotowany w wodzie traci dużą część witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Dlatego najlepiej gotować go na parze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis