Chrupiące rösti ziemniaczane z parmezanem

    Chrupiące rösti ziemniaczane z parmezanem

    2polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chrupiące rösti pochodzi ze Szwajcarii i jest świetnym dodatkiem do warzyw, ryb i mięsa. Pychota!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
    • 1 łyżeczka soli
    • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 60 g parmezanu w kawałku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Umyć ziemniaki, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem kuchennym i zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać je w misce z oliwą, rozmarynem, solą i pieprzem.
    2. Wyłożyć zawartość miski na blachę do pieczenia w 8 małych porcjach, w odstępach po około 10 cm. Uformować z nich łyżką placuszki o grubości około 1 cm. Piec w gorącym piekarniku około 20 minut, żeby dość mocno się przyrumieniły.
    3. Zetrzeć parmezan na grubej tarce. Posypać rösti parmezanem i piec nadal w piekarniku około 5 minut, aż ser się rozpuści. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Rösti ziemniaczane są szczególnie chrupiące, gdy starte na wiórki ziemniaki wyciśnie się w ściereczce kuchennej, żeby nie były zbyt wilgotne.

    Ziemniaki pomagają w gospodarstwie domowym

    Niektórzy nazywają je nawet czarodziejskimi bulwami. Nadają się na przykład do czyszczenia sreber. Sczerniałą zastawę doprowadzi do połysku woda po ziemniakach. Wystarczy dużą formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, włożyć do niej srebra i zalać wodą, w której gotowaliśmy ziemniaki. Gdy srebra poleżą przez noc, rano wystarczy je opłukać i wytrzeć. * Bardzo zabrudzone termosy, szklanki i wazony, których nie można doszorować, również mogą być jak nowe: wystarczy pokroić w kawałeczki surowego ziemniaka (czasem wystarczy już kilka obierek!), wrzucić do naczynia, które chcemy oczyścić, wlać zimnej wody i zatkawszy ręką wstrząsać krótko. Potem opłukać czystą wodą. Jeśli naczynie jest mocno zanieczyszczone, trzeba zostawić w nim wodę z ziemniakami na noc. Pamiętajmy też, że kwiaty trzymają się dłużej w wazonach, gdy włoży się do wody obranego ziemniaka. Zanim wstawimy róże do wazonu, radzimy wbić na krótko ich łodygi w surową bulwę ziemniaczaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis