Chrupiące bułeczki z batatów

    Chrupiące bułeczki z batatów

    2polubienia
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne bułeczki ze słodkich ziemniaków doskonale smakują na słono i na słodko, z serkiem lub dżemem lub jak moje babcie ostatnio jadają: i z serkiem i z dżemem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 bułeczek

    • 2 małe bataty (ok. 350 g)
    • 2 szalotki
    • 350 g mąki i nieco do wyrabiania ciasta
    • 3 łyżki mleka w proszku
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 7 g suszonych drożdży
    • 1½ łyżeczki soli
    • 120 ml ciepłej wody (40-50°C)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Umyć bataty i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać, włożyć do dużej miski i starannie rozgnieść ubijakiem do ziemniaków. Obrać szalotkę, pokroić w cienkie plasterki i dodać do purée z batatów.
    2. Dodać mąkę, mleko w proszku, cukier, drożdże i sól. Wlać ciepłą wodę i oliwę. Zagnieść ciasto i energicznie wyrabiać rękami na posypanym mąką blacie. Gdyby było zbyt kleiste, dodać nieco mąki.
    3. Włożyć ciasto do dużej miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Przez ten czas objętość ciasta powinna się podwoić. Potem jeszcze raz mocno wygnieść ciasto i znów odstawić w przykrytej misce na 45 minut, żeby dalej rosło.
    4. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na 12 równych kawałków i uformować z nich bułeczki. Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką na 15 minut i ustawić w ciepłym miejscu.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować bułeczki mlekiem. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut, aż się przyrumienią. Będą gotowe, gdy podczas ostukiwania nożem z wierzchu wydadzą pusty odgłos. Wyłożyć je na metalową kratkę kuchenną i studzić 15 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Bułeczki batatowe z rodzynkami

    Ugotować 2 małe bataty tak jak opisano w punkcie 1. przepisu. Zamiast szalotki dodać do rozgniecionych batatów czubatą łyżkę rodzynków. Potem postępować według punktu 2. przepisu. Ciasto powinno wyrastać dwukrotnie. Podzielić je na 12 równych części i uformować małe bułeczki. Ułożyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, przykryć bułeczki ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed podaniem studzić 15 minut. Bułeczki znakomicie smakują z konfiturą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis