Chowder z piklingiem i kukurydzą

    Chowder z piklingiem i kukurydzą

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chowder to amerykański gulasz z ryb lub skorupiaków często są spożywany jako przekąska. Do tego przepisu dodano ziemniaki i filety piklinga.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 por
    • 300 g małych młodych ziemniaków
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 750 ml wywaru rybnego
    • 425 g kukurydzy z puszki
    • 190 g wędzonych filetów piklinga
    • 150 g śmietany kremówki
    • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić pora w cienkie plasterki. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dusić pokrojonego pora około 2 minut, a następnie dodać ziemniaki i dusić kolejne 2 minuty.
    2. Dolać wywar rybny, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu około 15 minut. Odcedzić kukurydzę z zalewy, przepłukać zimną wodą i porządnie odsączyć. Ściągnąć skórę z piklinga. Rozdrobnić rybę widelcem na kawałki wielkości kęsa.
    3. Dodać do garnka śmietanę, kukurydzę, rybę i połowę szczypiorku oraz natki pietruszki. Posolić i dodać pieprzu. Ponownie zagotować zupę i od razu zdjąć z ognia, żeby ryba się nie rozpadła. Posypać resztą szczypiorku i natki pietruszki i podawać.

    Praktyczna rada

    Kiedy płuczemy kukurydzę zimną wodą, z ziaren spływa przyklejona do nich skrobia kukurydziana, dzięki czemu zupa pozostaje klarowna.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis