Chowder z małżami

    Chowder z małżami

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chowder to tradycyjne amerykańskie danie - gęsta kremowa zupa. Tu proponujemy wersję z małżami, która jest tak pożywna, że z powodzeniem może wystarczyć za cały posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 900 g oczyszczonych małży w muszlach
    • 450 ml wody
    • 4 plastry mięsa z indyka, pokrojonego na małe kawałki
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 łyżki mąki
    • 450 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
    • 450 ml półtłustego mleka
    • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
    • 1 liść laurowy
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wlać wodę do dużego rondla, wrzucić małże, zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 5 minut, aż małże się otworzą (te, które się nie otworzyły, należy wyrzucić). Przełożyć mięczaki do oddzielnego naczynia łyżką cedzakową. Wodę, w której się gotowały, przecedzić (jeśli jest jej za mało - dolać jeszcze trochę, aby całkowita objętość wynosiła 350 ml). Odstawić. Dokładnie wytrzeć rondel.
    2. Lekko spryskać rondel olejem w aerozolu i wstawić na średni ogień. Wrzucić plastry mięsa z indyka i cebulę na rozgrzany olej, smażyć 7 minut, aż cebula zrumieni się na złoto. Dosypać mąkę i smażyć, cały czas mieszając, jeszcze minutę, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać (nie powinna się zrumienić).
    3. Dodać ziemniaki, mleko, wywar, w którym gotowały się małże, tymianek, liść laurowy i pieprz kajeński. Doprowadzić do wrzenia i gotować powoli około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie (nie może wrzeć zbyt mocno).
    4. Wyjąć małże z muszli - można pokroić je na kawałki wielkości kęsa. Wrzucić małże do garnka, wymieszać i gotować całość jeszcze 2 minuty, żeby dobrze się rozgrzała. Wyjąć liść laurowy. Nalać zupę do talerzy lub miseczek i posypać natką pietruszki.

    Inne propozycje

    Chowder z małżami po manhattańsku. Zamiast mleka użyjmy 400 g niesolonych pokrojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą i 225 ml niesolonego wywaru z kurczaka. * • Można użyć 3 puszek małży konserwowych. Należy je odcedzić, dokładnie wypłukać ze słonej zalewy i ponownie odcedzić.

    Punkty dla zdrowia

    • Tradycyjna zupa chowder jest o wiele bardziej kaloryczna. My zamiast bekonu użyjemy mięsa z indyka, a zamiast tłustej śmietany - półtłustego mleka i mąki. Dzięki temu zupa zachowa smak, a będzie zawierać mniej tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis