Chłodnik z batatów w miseczce z melona

    Chłodnik z batatów w miseczce z melona

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały chłodnik na gorące letnie dni. Koniecznie podawać na zimno, można dodać świeże aromatyczne listki mięty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g batatów
    • sól
    • 2 małe melony, np. galia
    • 150 ml śmietany kremówki
    • 1 łyżka cukru
    • 2-3 krople sosu tabasco
    • 4 łyżki gęstej tłustej śmietany
    • kilka listków świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Obrać bataty, pokroić na ćwiartki i gotować we wrzątku około 20 minut, aż będą miękkie. Odlać wodę i utłuc na purée, w razie potrzeby dodając nieco wody z gotowania.
    2. Melony przekroić poziomo. Wyjąć łyżką pestki i wyrzucić, potem wybrać miąższ, zostawiając pod skórką kilkumilimetrową warstwę. Zmiksować miąższ na purée. Opróżnione połówki melonów zawinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki – w ten sposób pozostaną świeże.
    3. Wymieszać dokładnie purée z batatów i melonów. Dodać śmietanę kremówkę, cukier, szczyptę soli i odrobinę tabasco. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
    4. Miseczki z melonów napełnić purée, na środek każdej porcji położyć 1 łyżkę gęstej śmietany i udekorować listkami mięty. Podawać na zimno.

    Praktyczna rada

    Podczas przyprawiania potraw tabasco i innymi ostrymi sosami należy zachować umiar, łatwo bowiem przesadzić i sprawić, że potrawa będzie zbyt ostra. Gdyby tak się stało, można ratować danie, dodając więcej śmietany lub jogurtu, które tłumią ostry smak potrawy. Najlepiej nie doprawiać potrawy tabasco, tylko postawić sos na stole – każdy może wtedy użyć go tyle, ile lubi.

    Wilec ziemniaczany…

    …lepiej znany jako batat, nie jest spokrewniony z ziemniakami. Należy do rodziny powojowatych. Najbardziej znanym u nas przedstawicielem powojowatych jest powój polny. Bataty, zwane też słodkimi ziemniakami, to krzaczaste, płożące się byliny. Korzenie batatów, tak jak ziemniaków, gromadzą skrobię i cukry, rozrastając się powoli do kształtu bulw. Bataty pochodzą prawdopodobnie z Ameryki Południowej, skąd zapewne trafiały na inne kontynenty jeszcze przed przybyciem hiszpańskich konkwistadorów. Pewne jest, że po odkryciu Nowego Świata już w XVI stuleciu bataty były uprawiane w Hiszpanii. Przez Wyspy Kanaryjskie trafiły potem do Anglii. Nazwa znanych już batatów posłużyła potem Anglikom do “ochrzczenia” nowej bulwy jadalnej – ziemniaka – mianem “potato”.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis