Chłodnik jagodowy

    Chłodnik jagodowy

    1polubienie
    7min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Taką zupę możemy podać jako pierwsze danie podczas letniej kolacji w stylu skandynawskim. Jej niezwykły kolor z pewnością zaciekawi gości. Oczywiście nie trzeba czekać do lata - można ją przygotować z mrożonych jagód.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
    • 225 ml wody
    • 550 g świeżych albo mrożonych czarnych jagód
    • 300 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. Wymieszać cukier, skórkę z cytryny, mielone ziele angielskie i wodę na małej patelni ustawionej na średnim ogniu. Zagotować, podgrzewać minutę, aż cukier się rozpuści.
    2. Zmiksować w malakserze jagody, 225 g jogurtu i sok z cytryny. Zdjąć z ognia patelnię z syropem i wlać do zmiksowanych jagód. Miksować dalej, aż wszystko dobrze się wymiesza.
    3. Odstawić do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki, aż zupa się schłodzi do odpowiedniej temperatury. Nałożyć łyżkę jogurtu na wierzch każdej porcji.

    Inne propozycje

    Granita jagodowa Jagody, zmiksowane z dodatkami, zamrozić w foremce do lodu. Miksować kostki w malakserze, aż powstaną grube kryształki. * • Po jagodowym chłodniku podajmy łososia z grilla, groszek cukrowy gotowany na parze i młode ziemniaki z patelni.

    Punkty dla zdrowia

    • Czarne jagody zawierają dużo pektyny, rozpuszczalnego błonnika szczególnie korzystnego dla naszego serca. Naukowcy uważają, że pektyna pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi, bo przyspiesza jego usuwanie z organizmu, zanim zostanie wchłonięty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis