Chlebki naan

    Chlebki naan

    14polubień
    24min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Naan to indyjski płaski chleb tradycyjnie pieczony na gorących ściankach glinianych pieców tandoor. Wisząc w piecu, rozciąga się on pod własnym ciężarem, uzyskując łezkowaty kształt. Ten przepis pozwala błyskawicznie upiec taki leciutki i miękki chlebek w opiekaczu. Przygotowywanie go, to mnóstwo zabawy.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 chlebki

    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 250 g mąki
    • ¼ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki sody
    • 170 g gęstego jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  Gotowe w: 24min. 

    1. Wykroić 4 kawałki folii aluminiowej o wymiarach 28 × 29 cm każdy i posmarować je olejem. Przesiać mąkę i sodę do miski. Dodać jogurt i starannie wymieszać, żeby powstało dość luźne ciasto. Wyłożyć je na blat oprószony mąką i zagniatać 5-7 minut, aż zrobi się jednolite.
    2. Rozgrzać mocno opiekacz. Pokroić ciasto na ćwiartki. Rozwałkować każdą na oprószonym mąką blacie, aby powstał wrzecionowaty placek o długości około 25 cm i szerokości 18 cm. Ułożyć po jednym na przygotowanych kawałkach folii.
    3. Ułożyć chlebki wraz z folią pod grzałką opiekacza (najlepiej 15-20 cm poniżej grzałki). Piec, aż miejscami się przypieką, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Powinno to zająć około 2 minut, ale należy cały czas sprawdzać chlebki, żeby się nie przypaliły.
    4. Obrócić chlebki na drugą stronę i piec jeszcze 1-2 minuty, żeby stwardniały i przyrumieniły się miejscami. Zawinąć każdy upieczony chlebek w ściereczkę, by nie ostygł. Podawać na gorąco albo na ciepło.

    1 chlebek zawiera:

    ✓ B1, B2, B6, E, wapń

    Inne propozycje

    • Chlebki naan z kolendrą. Razem z jogurtem dodać 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry oraz 2 łyżki posiekanej świeżej cebulki dymki. * • Chlebki naan z czosnkiem. Razem z jogurtem dodać drobno posiekany ząbek czosnku. * • Nadziewany chlebek naan. W małym rondlu rozgrzać łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucić nasiona z 2 strączków zielonego kardamonu, 2 grubo starte marchewki i 2 drobno posiekane cebulki dymki. Wrzucić na wierzch 2 łyżki rodzynków i przykryć rondel. Dusić na małym ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić warzywa, by ostygły. Podzielić je na 4 równe porcje. Rozwałkować każdą porcję ciasta, aby powstał krążek o średnicy 18 cm. Ułożyć na połowie każdego krążka porcję warzyw i przykryć drugą połową, by uzyskać kształt półksiężyca. Delikatnie ścisnąć brzegi i zawinąć nadziane ciasto wzdłuż, posypując z wierzchu mąką. Tak przygotowane chlebki piec w opiekaczu jak w przepisie głównym.

    Zalety

    • Jogurt zwiększa zawartość wapnia w chlebku naan, a także sprawia, że zawiera sporo fosforu oraz witamin B2 i B12. Wapń pochodzący z nabiału jest łatwiej przyswajany przez organizm niż z innych pokarmów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis