Chlebek ziemniaczany

    Chlebek ziemniaczany

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciepły chlebek podawany prosto z pieca wspaniale smakuje do herbaty, na lunch lub jako niewielka przekąska. Dzięki dodaniu purée ziemniaczanego do ciasta jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. To doskonały sposób wykorzystania ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
    • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 30 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 4 łyżki chudego mleka lub trochę więcej w razie potrzeby
    • 170 g zimnych, utłuczonych ziemniaków (bez dodatku mleka lub masła)
    • mleko lub roztrzepane jajko, do posmarowania
    • 2 łyżeczki płatków owsianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przesiać do miski mą kę, sól, mieloną gorczycę i proszek do pieczenia Rozetrzeć wraz z masłem palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
    2. Starannie wymieszać w innej misce mleko z utłuczonymi ziemniakami. Dodać suche składniki i wymieszać widelcem, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki mleka, by powstało miękkie ciasto.
    3. Lekko zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy, aż będzie jednolite, a następnie rozwałkować krążek o średnicy 15 cm i grubości około 2 cm. Ułożyć na nasmarowanej blasze. Naciąć nożem krążek, dzieląc go na 6 porcji.
    4. Posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec 15-20 minut, aż dobrze wyrośnie i się przyrumieni.
    5. Przenieść na drucianą kratkę i połamać na porcje. Podawać na ciepło lub odstawić do wystygnięcia. Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni. Można go podgrzać przed podaniem - ułożyć na blasze, przykryć folią aluminiową i trzymać 5 minut w rozgrzanym piekarniku.

    1 porcja zawiera:

    ✓ A, B1, B6

    Inne propozycje

    • Można chlebek posypać tuż przed pieczeniem 2 łyżeczkami mąki wymieszanej ze szczyptą papryki, zamiast płatkami owsianymi. * • Chlebek ziemniaczany z serem feta. Dodać do suchych składników zamiast masła 75 g drobno pokruszonego sera feta oraz 2 łyżki posiekanego szczypiorku. * • Pikantny chlebek z batatów. Zamiast zwykłych ziemniaków dodać utłuczone bataty, zastąpić gorczycę świeżo zmieloną gałką muszkatołową lub mielonym cynamonem. Ten chlebek jest nieco słodszy niż chlebek z ziemniaków.

    Zalety

    • Ziemniaki zawierają zaskakująco dużo witaminy C. Jadane regularnie, zaspokajają w znacznym stopniu zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Jest ona nie tylko przeciwutleniaczem chroniącym przed rakiem i chorobami serca, lecz również łagodzi objawy przeziębienia. Ziemniaki są też doskonałym źródłem skrobi, dostarczają organizmowi błonnika i potasu oraz zawierają bardzo mało tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis