Chlebek z cukinią i orzechami

    Chlebek z cukinią i orzechami

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten pyszny chlebek o niskiej zawartości tłuszczu powstaje z podobnego ciasta, co chleb sodowy, ale z mnóstwem zdrowych dodatków - tartą cukinią, prażonymi orzechami laskowymi i otrębami. Zawija się go tak jak chałkę, więc wygląda bardzo ładnie. Pokrójmy chlebek w grube kromki i podajmy na lunch z zupą lub sałatką.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek (około 16 kromek)

    • 1 mała cukinia (ok. 120 g)
    • 400 g mąki plus nieco do posypania
    • 2 łyżeczki sody
    • 1 łyżeczka soli
    • 30 g otrębów
    • 55 g prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
    • 1 łyżka jasnego cukru muscovado
    • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 400 ml maślanki, lub według potrzeb

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Grubo zetrzeć cukinię (ze skórką), ułożyć na kilku warstwach papierowych ręczników i wycisnąć nadmiar soku. Odłożyć.
    2. Przesiać mąkę, sodę i sól do dużej miski. Dodać otręby, posiekane orzechy, cukier, czosnek i utartą cukinię. Wymieszać.
    3. Skropić olejem, dodać maślankę i wymieszać lekko nożem o zaokrąglonym czubku, by powstało dość luźne ciasto. Nie należy mieszać zbyt długo, gdyż wtedy chleb będzie twardy. Jeśli na dnie miski pozostały grudki suchej mąki, dodać nieco więcej maślanki.
    4. Delikatnie uformować z ciasta kulę i wyłożyć na blat oprószony mąką. Przekroić na połówki i krótko zagnieść. Ostrożnie uformować z każdej połówki wałeczek o długości około 30 cm dłońmi poprószonymi mąką.
    5. Ułożyć oba kawałki ciasta obok siebie na blacie. Ścisnąć końce obu z jednej strony i delikatnie zwinąć, ściskając końce z drugiej strony. Przełożyć na nasmarowaną blachę i posypać resztą mąki.
    6. Piec 25-30 minut, aż chlebek wyrośnie i przyrumieni się. Przełożyć go na metalową kratkę, by nieco przestygł, a następnie pokroić na kromki. To pieczywo jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można je jeść jeszcze przez 2 dni.

    1 porcja zawiera:

    ✓ wapń, cynk

    Inne propozycje

    • Połowę cukinii można zastą pić drobno startą marchewką. * • Chlebek z cukinią, serem i szczypiorkiem. Pominąć orzechy laskowe i czosnek. Dodać 55 g tartego sera edamskiego oraz 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku. Przed wstawieniem do piekarnika posypać odrobiną sera. * • Z ciasta z głównego przepisu można również upiec okrągły lub tradycyjny podłużny bochenek chleba.

    Zalety

    • Cukinia dostarcza organizmowi kilku witamin z grupy B, których najwięcej jest w skórce, bogatej też w beta-karoten. * • Orzechy laskowe zawierają bardzo dużo witaminy E. Jest ona bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed chorobami serca, bowiem zapobiega utlenianiu “złego” cholesterolu LDL. Badania wykazują ponadto, że witamina ta wpływa doskonale na płodność mężczyzn, chroniąc błonę komórkową plemników przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis