Chlebek słodowy z sułtankami

    Chlebek słodowy z sułtankami

    1polubienie
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To smaczne słodkawe pieczywo o wilgotnej konsystencji długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje pokrojone w grube kromki i posmarowane dżemem lub miękkim kremowym serkiem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek (około 16 kromek)

    • 200 g razowej mąki chlebowej
    • 150 g białej mąki chlebowej
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
    • 3 łyżki ekstraktu słodowego
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 200 ml letniej wody
    • 85 g rodzynek sułtanek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Przesiać mąkę białą i razową oraz sól do miski. Dodać otręby z dna sita. Dodać drożdże, wymieszać i zrobić zagłębienie na środku.
    2. Wymieszać ekstrakt słodowy i miód z letnią wodą. Wlać do suchych składników. Wyrobić miękkie ciasto, które nie będzie lepiło się do dłoni. Dodać sułtanki i wymieszać.
    3. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i zagniatać 10 minut, aż będzie bardzo elastyczne. Włożyć do nasmarowanej tłuszczem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoiło objętość. Nasmarować też małą keksówkę i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
    4. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i ubijać, aż osią gnie pierwotną objętość. Delikatnie uformować bochenek, włożyć do foremki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoił objętość.
    5. Pod koniec rośnięcia ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Zdjąć z formy ściereczkę i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut, aż bochenek popukany w spód (po wyjęciu z formy) będzie wydawać pusty odgłos. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygł całkowicie. Chlebek można przechowywać do 4 dni.

    1 kromka zawiera:

    ✓ B6, miedź, selen

    Inne propozycje

    • Aby wierzch chlebka lśnił, natychmiast po wyjęciu z piekarnika należy posmarować go 2 łyżeczkami płynnego miodu. * • Chlebek słodowy z jabłkami i sułtankami. Razem z sułtankami dodać posiekane migdały oraz 1 jabłko deserowe (ok. 50 g), obrane, pokrojone w kostkę i lekko opieczone. * • Z lekko czerstwego chlebka słodowego z sułtankami przyrządźmy popularny brytyjski deser Bread and butter pudding. Wystarczy pokroić go na kromki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać jajkiem roztrzepanym z mlekiem i zapiec. Nie trzeba, jak w tradycyjnym przepisie, dodawać suszonych owoców.

    Zalety

    • Ekstrakt słodowy wyrabia się, mocząc ziarna jęczmienia, a następnie pozostawiając je w kontrolowanych warunkach, by wykiełkowały. W ten sposób skrobia przekształca się w dekstrynę oraz maltozę (cukier słodowy). Dodany do wypieków ekstrakt słodowy nadaje im charakterystyczny smak oraz wilgotną konsystencję, a także dostarcza organizmowi fosforu i magnezu. * • Miód od czasów starożytnych jest wielce cenioną substancją słodzącą. Na przestrzeni wieków stosowano go jako lek na różne dolegliwości. Według medycyny chińskiej wspomaga on działanie wątroby, neutralizuje toksyny i łagodzi bóle.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis