Chlebek pitta

    Chlebek pitta

    7polubień
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Chlebki te są najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z pieca. Doskonale smakują z zupami, dipami i pasztetami. Kiedy ostygną, można je lekko nakroić, żeby utworzyły kieszonki, a potem napełnić kozim serem z pieczonymi warzywami i krążkami czerwonej cebuli, mięsem z grilla z warzywami lub hummusem z kruchą sałatą.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 chlebków

    • 450 g białej mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki drobnego cukru
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 300 ml letniej wody, lub więcej w razie potrzeby

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Przesiać mąkę i sól do miski, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zrobić zagłębienie w środku. Dodać tyle wody, by powstało miękkie ciasto.
    2. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do nasmarowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny, żeby podwoiło objętość.
    3. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i ubić pięściami, a następnie zagniatać 2-3 minuty. Podzielić na 10 porcji i uformować kulki. Rozwałkować każdą na owalny placek o grubości około 5 mm. Zostawić na blacie w temperaturze pokojowej na około 30 minut, żeby wyrosły.
    4. Pod koniec rośnięcia ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Włożyć do piekarnika 3 teflonowe blachy (lub inne, ale posypane mąką) i rozgrzewać je przez około 5 minut. Ułożyć chlebki pitta na gorących blachach i piec 8-10 minut, aż stwardnieją i się przyrumienią.
    5. Przełożyć chlebki na metalową kratkę, by trochę przestygły. Podawać jeszcze ciepłe lub odgrzane w opiekaczu. Chlebki pitta smakują najlepiej w dniu upieczenia, można je jednak przechowywać 1-2 dni owinięte w folię spożywczą.

    1 chlebek zawiera:

    ✓ B1, kwas foliowy, wapń

    Inne propozycje

    • Połowę białej mąki można zastąpić razową. * • Chlebki pitta z ziarnami. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować placuszki wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami. Można też dodać 2 łyżki ziaren do ciasta w punkcie 2. i zagnieść. * • Ziołowe chlebki pitta. W punkcie 2. dodać do ciasta 1 łyżkę posiekanego świeżego rozmarynu lub 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii i zagnieść.

    Zalety

    • Biała mąka dostarcza organizmowi wapnia, który odpowiada za zdrowe kości i zęby. Wapń uczestniczy też w przekazywaniu impulsów nerwowych oraz wspomaga krzepnięcie krwi. * • Chlebek pitta nie zawiera w ogóle nasyconych kwasów tłuszczowych i niewiele tłuszczu, dlatego jest zdrowy i z powodzeniem zastępuje zwykłe pieczywo w kanapkach z serem, wędliną lub innymi produktami bogatymi w tłuszcz.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis