Chlebki te są najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z pieca. Doskonale smakują z zupami, dipami i pasztetami. Kiedy ostygną, można je lekko nakroić, żeby utworzyły kieszonki, a potem napełnić kozim serem z pieczonymi warzywami i krążkami czerwonej cebuli, mięsem z grilla z warzywami lub hummusem z kruchą sałatą.
✓ B1, kwas foliowy, wapń
• Połowę białej mąki można zastąpić razową. * • Chlebki pitta z ziarnami. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować placuszki wodą i posypać sezamem lub innymi ziarnami. Można też dodać 2 łyżki ziaren do ciasta w punkcie 2. i zagnieść. * • Ziołowe chlebki pitta. W punkcie 2. dodać do ciasta 1 łyżkę posiekanego świeżego rozmarynu lub 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii i zagnieść.
• Biała mąka dostarcza organizmowi wapnia, który odpowiada za zdrowe kości i zęby. Wapń uczestniczy też w przekazywaniu impulsów nerwowych oraz wspomaga krzepnięcie krwi. * • Chlebek pitta nie zawiera w ogóle nasyconych kwasów tłuszczowych i niewiele tłuszczu, dlatego jest zdrowy i z powodzeniem zastępuje zwykłe pieczywo w kanapkach z serem, wędliną lub innymi produktami bogatymi w tłuszcz.