Chlebek owocowy z orzechami

    Chlebek owocowy z orzechami

    Zapisz do ulubionych
    4godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten mocno owocowy niemiecki chlebek najlepiej smakuje podawany w grubych kromkach z popołudniową herbatą lub też na śniadanie, lekko opieczony i posmarowany masłem. Nie zawiera dodanego tłuszczu (jedynie ten z orzechów), za to mnóstwo suszonych owoców, więc długo zachowuje świeżość.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 okrągły bochenek (około 10 kromek)

    • 400 g białej mąki chlebowej
    • ½ łyżeczki soli
    • skórka otarta z ½ cytryny
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 85 g suszonych moreli, grubo posiekanych
    • 85 g suszonych gruszek, grubo posiekanych
    • 85 g suszonych śliwek, grubo posiekanych
    • 50 g suszonych fig, grubo posiekanych
    • 50 g mieszanki posiekanych orzechów, takich jak laskowe, nerkowce i migdały
    • 250 g letniej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Wymieszać sól, skórkę z cytryny i drożdże w dużej misce. Dodać posiekane owoce i orzechy. Starannie wymieszać. Dolać wodę i wyrobić rękami gładkie, dość gęste ciasto.
    2. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się elastyczne. Przełożyć do lekko nasmarowanej tłuszczem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1½-2 godziny, żeby podwoiło objętość.
    3. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i ubić pięściami, aż osiągnie pierwotną objętość. Delikatnie ugnieść z ciasta kulę i ułożyć na mocno nasmarowanej blasze. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swą objętość.
    4. Pod koniec czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odkryć chleb i piec 30-40 minut, żeby przyrumienił się ładnie, a popukany w spód wydawał pusty odgłos. Gdyby rumienił się zbyt szybko, należy go przykryć folią. Przełożyć na metalową kratkę, gdzie ostygnie. Chlebek zachowuje świeżość przez 5 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 kromka zawiera:

    ✓ B1, B6, E, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Korzenne bułeczki owocowe. Dodać do mąki oprócz soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego oraz ¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Pominąć skórkę z cytryny. Po pierwszym wyrośnięciu podzielić ciasto na 12 równych porcji. Uformować z nich kulki i ułożyć w dużych odstępach na nasmarowanej blasze. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia, żeby podwoiły objętość. Piec około 25 minut, aż popukane w spód będą wydawać pusty odgłos.

    Zalety

    • Suszone morele to doskonały produkt, który zawsze warto mieć w spiżarni. Są bardzo pożywne (zawierają mnóstwo beta-karotenu oraz sporo wapnia) i można je wykorzystać na wiele sposobów - w ciastach, ciasteczkach, płatkach śniadaniowych, daniach duszonych i pieczonych. Są też doskonałą, zdrową przekąską. * • Tak jak wszystkie inne orzechy, nerkowce są bogate w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarczają też organizmowi dość dużo żelaza, cynku i kwasu foliowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis