Chlebek orzechowy z syropem klonowym

    Chlebek orzechowy z syropem klonowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto propozycja dla osób, którym marzy się śniadanie “na słodko”, a jednocześnie chciałyby się zdrowo odżywiać. Maksimum smaku, minimum tłuszczu i cholesterolu.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 290 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 90 g miękkiego masła
    • 250 g syropu klonowego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 170 g chudego skondensowanego mleka
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 60 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 13 cm spryskać olejem w aerozolu albo posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Wsypać mąkę do dużego naczynia, zrobić niewielkie zagłębienie na środku.
    2. Ukręcić masło na gładko drewnianą łyżką, wlać syrop klonowy. Dodać jajko, a następnie mleko i esencję waniliową. Dokładnie wymieszać. Całą masę wlać do zagłębienia w mące, wymieszać niezbyt dokładnie - tak, żeby trochę grudek zostało. Dodać orzechy i wymieszać.
    3. Nałożyć ciasto do formy. Piec około 50 minut, aż się zrumieni, a wykałaczka wbita w środek będzie po wyjęciu sucha. Jeśli chlebek zbyt szybko się rumieni, można przykryć go luźno folią aluminiową na ostatnie 15 minut pieczenia.
    4. Wyjąć z piekarnika, odstawić z formą na metalową kratkę na 10 minut, potem wyjąć z formy i poczekać, aż zupełnie wystygnie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Można zmienić smak chlebka, dodając zamiast orzechów włoskich prażonych orzechów pekan albo migdałów prażonych w cukrze. * • Zamiast esencji waniliowej można użyć migdałowej.

    Punkty dla zdrowia

    • Są dowody na to, że jedzenie niesolonych orzechów pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Orzechy zawierają zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i dużo błonnika. Orzechy włoskie są szczególnie zdrowe dla serca - zawierają kwas alfa-linolenowy, który obniża ryzyko wystąpienia zawału, oraz kwas elagonowy, który jest silnym przeciwutleniaczem. Aby orzechy były świeże, należy je przechowywać w chłodnym i suchym miejscu albo trzymać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis